Jihočeský kandidát ODS: U ostatních stran postrádám důraz na dosažení vyrovnaného rozpočtu

29.09.2013 11:12

Jindřich Bláha je jedním z jihočeských kandidátů strany do Poslanecké sněmovny a našim stránkám se svěřil nejen se svým pohledem na kandidátky ODS, ale hovořili jsme i o programu stran pro předčasné volby. Již páté volební období je také starostou Soběslavi. Co se snaží dělat pro rozvoj města? A jak hodnotí místní infrastrukturu?

Jihočeský kandidát ODS: U ostatních stran postrádám důraz na dosažení vyrovnaného rozpočtu
Foto: Redakce
Popisek: starosta Soběslavi Jindřich Bláha, ODS

Jak jste se vyjádřil již na jaře pro naše stránky v souvislosti s poklesem preferencí strany, věříte, že se ODS podaří sestavit kandidátky s lidmi, kteří nejsou spojeni s žádnými problematickými kauzami a jsou ve svém regionu osobnostmi a určitě tak bude ODS i nadále důležitým hráčem na politické scéně v České republice. Jak nahlížíte na kandidátku strany pro předčasné volby, kde více jak polovina lídrů ODS obhajuje svůj mandát? Nemyslíte, že by ODS nyní pomohlo, kdyby více upřednostnila například komunální politiky, kde má stále silnou základu?

O sestavení kandidátních listin a pořadí jednotlivých kandidátů rozhodují regionální sněmy na základě nominací z oblastí. Ve všech regionech hrají starostové, místostarostové, hejtmani a další osoby, které se angažují v místní politice, důležitou roli. Kandidátní listina ODS v Jižních Čechách obsahuje velké množství lidí, kteří aktivně pracují v komunální politice nebo v minulých letech pracovali v obecních a krajských zastupitelstvech. Kandidátní listina nemůže být samozřejmě sestavena pouze z komunálních nebo regionálních politiků, ale musí také obsahovat další osoby - osobnosti z jiných oblastí. Domnívám se, že kandidátní listina ODS v Jižních Čechách nabízí voličům dostatek důvěryhodných kandidátů.

A co program? Co vítáte u ODS a u ostatních stran to postrádáte?

Hlavními body programu ODS by měla být i nadále ochrana svobody jednotlivce, dobrá vymahatelnost práva, malý a efektivní stát, nezadlužená budoucnost a podpora rozvoje podnikání. U programů ostatních politických stran postrádám větší důraz na snižování státních výdajů s cílem dosažení vyrovnaného rozpočtu.

Příští rok byste chtěl obhájit mandát starosty. Neměl jste ale ambice kandidovat i do vysoké politiky? Proč?

Pro letošní předčasné volby jsem na kandidátní listině ODS Jihočeského kraje. Mé umístění na 19. místě však jasně hovoří o tom, že nemám ambice ucházet se o místa ve vysoké politice. Mám rád práci v komunální politice, přímý kontakt s občany a viditelné výsledky své práce.

Jedním z hlavních úkolů, které před vámi stojí, jsou dle vašich slov investice do infrastruktury a především do rozvoje ploch pro bydlení a pro podnikatelské aktivity. Je ale o nové bydlení ve městě zájem? Jaký je zde demografický vývoj?

O bydlení, především o výstavbu rodinných domů, je ve městě trvalý zájem. Máme další plochy pro bydlení, které bychom chtěli v nejbližších letech připravit pro výstavbu. Demografický vývoj je podobný jako v jiných částech České republiky, to znamená, že obyvatelstvo stárne. Rozvojem podnikatelských aktivit a možností pořídit si vlastní bydlení bychom chtěli stabilizovat ve městě především mladé rodiny a přilákat nové podnikatele.

Osou infrastruktury kraje je dálnice D3. Jihočeský kraj je jeden z posledních, který nemá přímé dálniční spojení s Prahou. Letos byl ale na konci června otevřen pětadvacetikilometrový úsek mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Rusnokova vláda také přislíbila peníze na dostavbu i v příštím roce.  Domníváte se, že se ji tak i přes komplikace, které se na některých místech vyskytují, podaří dokončit včas? Šlo problémům podle vás předcházet a především, jaký přínos má pro město nově otevřený úsek?

Nově otevřený úsek dálnice D3 odvedl z města většinu transitní dopravy a došlo k velkému zklidnění na komunikaci E55, která přetíná město na dvě poloviny, takže přechod této komunikace je pro občany bezpečný. Prostor u dálnice D3 také umožní zmíněný rozvoj ploch pro podnikání. Byli bychom rádi, aby dálnice D3 byla ve své severní části s napojením do Prahy, v jižní části do Českých Budějovic a na hranice s Rakouskem v dohledné době dokončena a aby byla skutečně napojena na evropskou infrastrukturu. Hlavním problémem toho, že se uvedené úseky dálnice D3 nestaví, je nedostatečná připravenost stavby, nejsou vydána územní rozhodnutí, vykoupeny pozemky, atd.

Co se snažíte z pozice starosty dělat, aby byla Soběslav pro občany ideálním místem k životu? O podpoře v nezaměstnanosti jsme již hovořili, Jak se ale například snaží město podpořit volnočasové či kulturní aktivity pro obyvatele?

Město Soběslav je historické město s významnými kulturními památkami a má vytvořenu kompletní infrastrukturu pro kulturní, společenské a volnočasové aktivity. Vybudovali jsme letní koupaliště, knihovnu v městském hradu, ve které se koná velké množství společenských akcí. Kulturní dům, který je příspěvkovou organizací města, pořádá mnoho akcí – divadlo, koncerty, pořádá velké akce ve městě – mezinárodní festival dechových hudeb Kubešova Soběslav, městské slavnosti a zajišťuje servis pro další akce, které pořádají zájmové nebo společenské organizace, například setkání historických vozidel, komorní festival, atd. Přestavěli jsme nevyužívanou budovu kina na víceúčelový objekt, ve kterém se koná množství zajímavých programů včetně promítání filmů v krásném prostředí se špičkovou promítací a zvukovou technologií. Provozujeme galerii v kostele sv. Marka. Ve vlastnictví města je také velký sportovní areál, jenž nabízí vyžití téměř ve všech druzích sportu. Snažíme se o přípravu cyklostezek, které zavedou turisty a návštěvníky města do krásných míst našeho regionu.

A co služby. Jak jste spokojen s jejich nabídkou ve městě?

Služby ve městě jsou na odpovídající úrovni ve vztahu k potřebám a možnostem obyvatel města. Samozřejmě bych byl rád, aby se nabídka služeb dále rozvíjela. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …