Jihočeský kraj ovládne ČSSD spolu s KSČM. Koaliční smlouva už je podepsána

08.11.2012 17:29

Zástupci ČSSD a KSČM dnes podepsali koaliční smlouvu o spolupráci ve vedení Jihočeského kraje v příštích čtyřech letech. Hejtmanem by měl být opět zvolen Jiří Zimola (ČSSD), jenž funkci zastává od roku 2008. V jedenáctičlenné radě budou mít sociální demokraté osm a komunisté tři členy.

Jihočeský kraj ovládne ČSSD spolu s KSČM. Koaliční smlouva už je podepsána
Foto: c-budejovice.cz
Popisek: Pohled na náměstí Českých Budějovice ze střechy domu

Podle Zimoly se obě strany v mnohém shodují ve svých programech, a proto věří, že se v kraji podaří prosazovat principy levicové politiky. ČSSD a KSČM budou mít v 55členném zastupitelstvu 31 křesel. V opozici zůstanou Jihočeši 2012, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Nejbližšími Zimolovými spolupracovníky budou lidé, kteří už v úzkém vedení kraje v minulém období působili. První náměstkyní by se podle smlouvy měla stát Ivana Stráská (ČSSD), která povede sociální resort a zdravotnictví. Funkci druhého náměstka bude vykonávat Jaromír Slíva (ČSSD), jenž má dohlížet na regionální rozvoj, investice a zakázky.

Sociální demokraté spolupráci s KSČM dlouho zvažovali

Sociální demokraté získají ještě dva uvolněné radní. Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák povede resort financí a starosta Větřní Antonín Krák dopravu. Dalšími radními za ČSSD budou náměstek českobudějovického primátora Miroslav Joch, starosta Volyně Václav Valhoda a starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka.

Komunisté nominovali na funkci uvolněných radních starostu Horní Stropnice Václava Kučeru a učitelku strakonické základní školy Vítězslavu Baborovou. Kučera povede resort životního prostředí, zemědělství a venkova. Baborová se bude věnovat školství a kultuře. Neuvolněným radním za KSČM bude jindřichohradecký advokát Tomeš Vytiska.

ČSSD dlouho zvažovala, zda s KSČM uzavřít koalici. Souběžně jednala i s hnutím Jihočeši 2012 a KDU-ČSL. V pondělí se sociální demokraté definitivně rozhodli pro variantu s KSČM. Volba nového vedení kraje se uskuteční v pátek na ustavujícím zastupitelstvu. Ve volbách v jižních Čechách získala ČSSD 18, komunisté 13, Jihočeši 2012 devět, občanští demokraté osm, KDU-ČSL čtyři a TOP 09 a STAN tři křesla v zastupitelstvu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…