Jihomoravská města chystají k výročí sametové revoluce mince i Lennonovu zeď

17.08.2019 7:48

Města v Jihomoravském kraji chystají k letošnímu 30. výročí sametové revoluce vzpomínkové akty, výstavy, koncerty, speciální mince i Lennonovu zeď svobody, kam budou moct lidé napsat vzkazy. ČTK to zjistila od mluvčích radnic. Sametová revoluce v listopadu a prosinci roku 1989 vedla k pádu komunistického režimu.

Jihomoravská města chystají k výročí sametové revoluce mince i Lennonovu zeď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Lennonova zeď bude 19. listopadu na Masarykově náměstí v Hodoníně. „Lidé tam budou moct napsat své vzkazy,“ uvedla mluvčí Hodonína Petra Kotásková. Lennonova zeď je v Praze, s odkazem na zpěváka legendární skupiny Beatles se tam objevují nápisy a malby. Kromě toho bude v Hodoníně výstava velkoplošných fotografií z listopadu 1989 z města a chystá se také mítink s účastí tehdejších pamětníků.

Znojmo bude mít k výročí multimediální zážitkovou instalaci nazvanou Totáč, která bude na podzim na několika místech v republice včetně Prahy. Kromě toho město připravuje na 15. listopadu koncert písničkářů v jinak nepřístupných prostorách Louckého kláštera, o den později Noc divadel a na 17. listopadu Den otevřených dveří radnice. „Výročí sametové revoluce si připomeneme i v září na Znojemském historickém vinobraní. Připomenou ho mince, které bude rozhazovat královská družina při průvodu. Do oběhu se dostane 10.000 stříbrných a 100 zlatých mincí s vyraženými letopočty 1989-2019,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Výstavu fotografií a dobových předmětů chystá Břeclav. „Přímo 17. listopadu se uskuteční vzpomínkový akt u Masarykova pomníku u žluté školy, na který naváže slavnostní koncert Břeclavského komorního orchestru a sólistů,“ uvedl mluvčí radnice Jiří Holobrádek. Břeclavské muzeum a galerie navíc jedná s nadací Post bellum o natočení dokumentu postaveného na rozhovorech s pamětníky břeclavských událostí.

Výstavy, koncert, průvod se svíčkami i promítání pásma filmů chystá k výročí sametové revoluce Vyškov, uvedl jeho mluvčí Michal Kočí. Podle něj se s ohledem na výročí dočká opravy asi za půl milionu korun památník Obětem komunismu. „Chystáme jeho mechanické očištění, přezlacení písmen a opravu okolní žulové dlažby. Stávající chodníky zmizí a nahradí je zámková dlažba, počítáme také s výrazným zásahem do zeleně,“ řekl ČTK Kočí.

Brno každoročně pořádá pietní akt u pomníku tří odbojářů v Rooseveltově ulici. Kromě toho 17. listopadu nasvítí hrad Špilberk trikolorou, uvedla Katka Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu. Město podporuje i další akce, u nichž není pořadatelem. Uskuteční se výstavy, diskuse, projekce nebo multimediální instalace.

V Kyjově na Hodonínsku budou mít podle mluvčího Filipa Zdražila akce k výročí sametové revoluce už v září, říjnu i v listopadu. Lidé se mohou těšit na výstavu, vzpomínkové shromáždění, koncert i pásmo filmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…