Jiří Paroubek, předseda ČSSD. Možná už brzy. Ale ne Šmardových „svazáků“...

03.02.2024 7:07

Bývalý premiér Jiří Paroubek přijal nominace na funkci předsedy ve straně ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie. ParlamentnímListům.cz to potvrdila dosavadní předsedkyně strany Jana Volfová. Strana, která používá bývalou zkratku nynější Sociální demokracie (ČSSD), které Paroubek dříve předsedal, by podle expremiéra mohla slavit úspěch během příštích sněmovních voleb. „Vstupuji, abych podpořil tradiční ČSSD a její program zaměřený na běžné lidi, lidi, kteří se živí svou prací, malým podnikáním nebo žijí z důchodu za celoživotní dřinu,“ uvedl. SOCDEM označil za „svazácko-komsomolskou“.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD. Možná už brzy. Ale ne Šmardových „svazáků“...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí
Bývalý premiér Jiří Paroubek záměr vstoupit do ČSSD oznámil již v prosinci a během ledna do ní podal přihlášku. „Dne 11. 1. 2024 podal expremiér Jiří Paroubek přihlášku do ČSSD, kterou jsem na setkání zástupců okresních organizací Ústeckého kraje, kteří připravují krajskou konferenci ČSSD, předala koordinátorovi kraje,“ informovala tehdy předsedkyně ČSSD Jana Volfová.

„Byla jsem velmi potěšena tím, s jakou radostí tuto skutečnost přítomní přivítali. Ing. Jiřího Paroubka vnímají jako skutečně odborného a zodpovědného člověka, který dokázal dobře řídit naši vlast,“ dodala. O přijetí expremiéra Jiřího Paroubka následně rozhodovala krajská organizace strany v Ústeckém kraji.

Paroubek důvody, proč usiluje o vstup do strany, jež přebrala zkratku ČSSD po Sociální demokracii (SOCDEM), vysvětlil v dopise, přiloženém k jeho přihlášce, v němž uvedl, že tímto gestem hodlá „podpořit tradiční ČSSD“. „Vstupuji, abych podpořil tradiční ČSSD a její program zaměřený na běžné lidi, lidi, kteří se živí svou prací, malým podnikáním nebo žijí z důchodu za celoživotní dřinu,“ uvedl.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Tato tradiční sociální demokracie hájí národní zájmy a nemá nic společného s progresivistickou, svazácko-komsomolskou SOCDEM, stvořenou dnešními eurobyrokraty. Ta zradila tradiční program i své voliče,“ obořil se na pokračovatele strany, jíž původně předsedal.

„Mým cílem je zachránit sociálnědemokratický program založený na spravedlivé odměně za práci a na solidaritě bohatých s chudými, zdravých s nemocnými a mladých se starými. Naším cílem je růst životní úrovně českých občanů, a ne Green Deal nebo válčení na Ukrajině za zájmy zbrojařských korporací,“ napsal též expremiér.

Pro ParlamentníListy.cz Paroubek dříve uvedl, že „ČSSD zatím pod vedením Jany Volfové jde v posledních měsících po té cestě, po které šla bývalá ČSSD, když stál v jejím čele“.

Za cíl ČSSD považuje úspěch během příštích sněmovních voleb. „Naším cílem budou zcela nepochybně volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce, ale už i krajské volby. V některých krajích strana v koalici se vhodnými partnery nalevo bude chtít uspět, a jak jsem naznačil, především ve volbách do Poslanecké sněmovny zase v levicové předvolební koalici bude chtít uspět,“ míní.

ČSSD Jany Volfové oslovuje mnohé dřívější čelné tváře nynější SOCDEM a vedle expremiéra Paroubka se kladně k ČSSD vyjádřil i bývalý prezident Miloš Zeman. Ten během nedávného setkání s moravskoslezským vedením strany ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie potvrdil, že se chystá zúčastnit sjezdu nové ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …