Jiří Pehe vidí hrozící nářez politikům. Lidé už prý mají plné zuby zákopových válek

16.11.2013 16:58

Politolog Jiří Pehe se na svém blogu zamýšlí nad povolebním vyjednáváním. Voliči teď podle něho čekají od politiků především vstřícnost a snahu se dohodnout. Neustálé hádky a dohady by vedly jen k jejich ještě větší naštvanosti.

Jiří Pehe vidí hrozící nářez politikům. Lidé už prý mají plné zuby zákopových válek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Všechny tři politické subjekty, které se pustily do vyjednávání o ustavení koaliční vlády, riskují, že si u voličů ublíží nejen v případě, že započatá jednání nedotáhnou do úspěšného konce, ale i v případě, že vládu sice sestaví, ale stane se tak po dlouhých tahanicích,“ píše Pehe. Nemyslí si, že musí všechno řešit koaliční smlouva. Naopak je možné ta témata, na kterých se jednající strany zatím neshodnou, nechat na sněmovně.

Výkřiky přes média

„Čeští politici ale opakovaně podléhají představě, že koaliční spolupráci lze detailně definovat koaliční dohodou napsanou v podobě smlouvy. Jenže politika není obchodní smlouva, je to dynamický proces. Každá koalice musí být připravena kontinuálně vyjednávat i během svého vládního působení. A když tak činí, mají to vládní strany dělat decentně, za scénou, nikoliv v podobě pro nás typických výkřiků přes média,“ konstatuje politolog.

Celý text ZDE.

Nekompromisnost ve vyjednávání prý vše jen zhoršuje. Vyvolává totiž „neustálé zákopové války“. „Veřejnost je prostě vyčerpaná podobou politiky, v níž se pořád - jak uvnitř vládních koalic, tak mezi opozicí a vládou - na život a na smrt zdánlivě o něco bojuje, a země zatím chátrá. Pokud nejen strany jednající o koalici, ale i všechny ostatní strany, které se dostaly do PS, toto nepochopí, čeká českou stranickou politiku v příštích volbách další nářez,“ varuje Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…