Jméno, jméno?! Tohle diktujte kadeřníkovi. Odpor, jaký ministra skolí

04.05.2021 12:00

Proti opatřením Ministerstva zdravotnictví, kdy mají kadeřníci a někteří další poskytovatelé služeb zpracovávat osobní údaje, se postavil i Úřad pro ochranu osobních údajů. Advokát Zdeněk Koudelka dokonce vyzval zákazníky holičů, aby uváděli jako své jméno Petr Arenberger a telefonní číslo 608 444 444, což je číslo na tiskovou mluvčí ministerstva. Ženy se mají hlásit jako Monika Arenbergerová.

Jméno, jméno?! Tohle diktujte kadeřníkovi. Odpor, jaký ministra skolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí
„Ministr zdravotnictví Arenberger protiprávně nařídil evidenci zákazníků holičů, kadeřníků a dalších služeb pro potřeby hygieny. Veďme proti této nezákonnosti občanskou neposlušnost,“ řekl Zdeněk Koudelka, ústavní právník z hnutí Trikolóra, kterému se před pár dny podařilo dosáhnout dočasného zrušení vládních opatření mimo jiné zakazující uzavření obchodů
 
Podle Koudelky žádný zákon neopravňuje holiče k vedení evidence lidí pro potřeby státní hygienické správy s cílem, aby jim případně hygiena dala pokuty. „Proti Arenbergerovu opatření se postavil i Úřad pro ochranu osobních údajů. Holiči nemohou vyžadovat prokázání totožnosti svých zákazníků a nemají žádné možnosti k ověření pravdivosti jimi poskytnutých údajů,“ vysvětlil advokát, který došel s originálním návrhem. „Hlasme tedy coby zákazníci holičů své jméno jako Petr Arenberger a telefonní číslo 608 444 444, což je číslo na tiskovou mluvčí ministerstva. Ženy, nechť se hlásí jako Monika Arenbergerová. Bojkotujme a švejkujme Arenbergerovo opatření, které jsem již v den jeho vydání 29. 4. 2021 s podporou hnutí Trikolóra navrhl zrušit Nejvyššímu správnímu soudu,“ dodal Zdeněk Koudelka. 
 
 
Podobně to vidí také pražský advokát a předseda odborné komise hnutí Trikolóra pro právo a spravedlnost Jindřich Rajchl. „Pandemický zákon v žádném případě neposkytuje právní podklad pro to, aby ministerstvo zdravotnictví mohlo uložit poskytovatelům těchto služeb povinnost evidovat údaje o svých klientech. A s ohledem na to, že právní povinnosti lze ukládat pouze na základě zákona, je pak zcela zřejmé, že si pan Arenberger opět trošku zažongloval se zákonem způsobem, který je zcela v rozporu s právem. Bohužel ne poprvé a asi ne naposled,“ uvedl Rajchl, který narážel právě na nedávný výrok Nejvyššího správního soudu. 
 

Anketa

Bojíte se onemocnění covid-19? (Ptáme se od 4.5.2021)

22%
78%
hlasovalo: 8619 lidí
Podle Rajchla by se tak všichni živnostníci měli vzepřít evidenci svých zákazníků. „Pokud někdo přijde a bude prudit, řekněte mu to, co jsem zde napsal, a klidně je nechte zahájit správní řízení. Nemůžou to vyhrát,“ dodal Rajchl. 
 
K občanské neposlušnosti před časem vyzvaly také Podnikatelské odbory, které daly vládě do konce dubna ultimátům, aby sama rozhodla o otevření ekonomiky. „Vláda jednat nechce a dál si trvá na svých nesmyslných nařízeních, která z desítek tisíc podnikatelů udělají agenty shromažďující osobní údaje a zdravotní záznamy svých zákazníků. Tomu říkáme jasné NE! Vyzýváme všechny podnikatele a živnostníky - už nečekejte. V pondělí otevřete, a to bez jakýchkoliv dalších omezení. Pokud nás vláda nerespektuje, my nebudeme respektovat ji,“ uvedl již minulý týden Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů. 
 

JUDr. Jindřich Rajchl

  • PRO 2022
  • Předseda strany Právo Respekt Odbornost
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…