Josef Mašín: Lituji, že jsme toho v Československu nestihli víc. Mladí Češi mi píší, že se stydí za své rodiče

20.06.2018 8:29

Rozhovor s Josefem Mašínem, jehož otec byl členem protinacistické odbojové skupiny Tři králové, přinesl server Info.cz. „Kdyby můj otec přežil válku, bojoval by proti komunistům stejně jako my,“ zmínil například Josef Mašín.

Josef Mašín: Lituji, že jsme toho v Československu nestihli víc. Mladí Češi mi píší, že se stydí za své rodiče
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Odbojová činnost Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se i s kamarádem Milanem Paumerem v roce 1953 dostali na Západ, neboť se tam chtěli zapojit do války, o které věřili, že přijde, stále rozděluje společnost. Při jejich činnosti totiž zemřeli tři lidé.

Anketa

Která skupina obyvatel potřebuje od státu okamžitou pomoc?

57%
3%
hlasovalo: 12540 lidí

Mašín v rozhovoru mimo jiné vzpomíná na činnost svého otce, na gestapo, na to, jak pomohli jednomu poručíkovi Rudé armády a jeho kolegovi a samozřejmě i o komunismu. „Už před rokem 1948 se začaly objevovat indicie, ze kterých bylo zřejmé, že se k něčemu schyluje. Po roce 1945 v Československu ale převládala myšlenka panslavismu a podle mě 90 % obyvatel věřilo tomu, že hlavní zásluhu na našem osvobození má Sovětský svaz. Když začali mít někteří podezření, že se něco chystá, tak se proti tomu v této společenské situaci neodvážili nic dělat. Lidé navíc po Mnichovu moc nevěřili Francouzům a Angličanům. Teprve po únoru 1948 ale bylo definitivně jasné, kam se začíná naše zem ubírat,“ poznamenal jasně Mašín.

Původní text ZDE

Jak pak uvedl, s odbojovými akcemi začali o něco později. Když hovořil o přechodu na Západ, sdělil, že tehdy celkem došlo k šesti přestřelkám. „Nejdramatičtější byl moment, když jsme byli obklíčeni u vesnice Waldow. Tu noc tam bylo asi 1 200 policistů a vojáků. Situace byla tehdy vážná. Vlastně ani nevěřím, že tady dneska ještě jsem,“ řekl.

Zmínil také to, že pro něj byl zklamáním postoj západních mocností. „Chtěli jsme se vrátit a pomoci tuto zem osvobodit a navrátit sem demokracii,“ poznamenal Mašín.

A jaká je dle jeho slov situace po sametové revoluci? "Podle mě se revolucí mnoho nezměnilo. Komunistická strana stále existuje a její zástupci sedí v Senátu, mezi poslanci i na Ústavním soudě. Některé rozkradené majetky nejsou stále v rukách původních vlastníků,“ sdělil.

„Lidé v Česku si pletou demokracii a svobodu s tím, že mohou jezdit na dovolenou na Bahamy a že můžou chodit k volbám. Demokracie je ale stav mysli. Většina národa se o politiku moc nezajímá a ostatní nostalgicky vzpomínají, jak bylo za socialismu dobře. Občas mi ale píší mladí studenti a tvrdí, že se stydí za svoje rodiče, kteří jim zatajili, jaká zvěrstva se tu děla v době komunismu. Takových mladých lidí je stále více, ale pořád ne dost. Možná někdy dojde k tomu, že se někdo z těchto lidí vyvine ve vůdce, který dovede vyvést českou společnost ze stavu, ve kterém se dnes nachází,“ uzavřel s tím, že jediné, čeho on sám lituje, je to, že co tehdy dělali, neudělali ve větším rozsahu. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…