Jourová: Přemlouvají mě, ať kandiduju na Hrad. Před spaním jsem na to myslela

06.06.2022 10:07

Česká místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v rozhovoru pro MF Dnes oznámila Čechům, ale i dalším Evropanům, že v zimě rozhodně nebudou mrznout. Přislíbila všem, že EU plyn sežene. Ale přiznala, že to bude hodně drahý plyn. I to je však lepší, než nemít žádný plyn. Pár slov řekla i ke své případné prezidentské kandidatuře.

Jourová: Přemlouvají mě, ať kandiduju na Hrad. Před spaním jsem na to myslela
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

„Vždycky máme něco v šuplíku, zejména další osoby a entity na sankční seznamy. A samozřejmě musíme co nejdříve začít jednat o zákazu dovozu plynu. To myslím, že visí ve vzduchu dlouho a připravujeme se na to,“ začala rozhovor Jourová, ale odmítla říct, kdy by k zákazu dovozu ruského plynu mohlo dojít, neboť si prý netroufá odhadnout, kdy evropská sedmadvacítka najde shodu.

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí

Na vybudování plynové infrastruktury půjdou podle Jourové dosud nevyužité postcovidové peníze původně určené na podporu evropských ekonomik. Peníze půjdou na zásobníky na LNG, investice do obnovitelných zdrojů a tak dále. Celkem jde o zhruba 210 miliard eur.

EU má podle ní krizi pod kontrolou.

„Má ji pod kontrolou do té míry, že můžeme zaručit Evropanům, že se bude topit, ale nemůžeme do velké míry ovlivnit ceny. Vidíme, že když budeme diverzifikovat dodavatele například u LNG z Afriky, z východu Asie nebo ze Spojených států, tak to samozřejmě bude dražší. Ale děláme maximum, abychom byli připraveni. I na rychlé akce ze strany Ruska,“ uvedla Jourová.

Pár slov věnovala i situaci na Ukrajině.

Oznámila, že během českého předsednictví by Ukrajině teoreticky mohl být udělen kandidátský status, ale než se Ukrajina opravdu stane členským státem EU, uplyne ještě něco vody, neboť je třeba trvat na to, aby na Ukrajině po válce fungoval právní stát, aby byla dodržována lidská práva a aby justice jednala opravdu nezávisle na různých tlacích.

Vedle toho bude třeba znovu vybudovat infrastrukturu zdevastovanou ruskými vojsky.

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyčíslil požadavek na 600 miliard dolarů. Devastace ale pokračuje, takže je jasné, že stejně jako teď v reakci na ruskou agresi vznikla globální aliance, že v tomto duchu se bude muset pokračovat i při obnově Ukrajiny,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise.

Nakonec zmínila i svou možnou prezidentskou kandidaturu.

„Od úvah k tomu, že zavolám prvnímu člověku ,Pojď mi dělat šéfa organizačního týmu', je asi tisíc světelných let. Lákalo by mě to, ale vždycky se zase uklidním. Jak říká pan prezident, člověk se nerozhoduje, ale musí být přemlouván a mě i teď přemlouvají lidé, abych do toho šla. Třeba zrovna včera se to někomu poměrně dobře dařilo, tak jsem uléhala s tím, co kdyby…“ naznačila.

Jenže jedním dechem dodala, že v tuto chvíli svou případnou prezidentskou kandidaturu považuje už za vzdálenou.

Očekává prý, že se do boje o Hrad zapojí šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Věra Jourová kdysi bývala místopředsedkyní ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…