Jourová prozradila, kdy by nepotřebovali lidovce. Ve většinovém systému

29.12.2013 7:05

Místopředsedkyně uskupení ANO Věra Jourová v rozhovoru pro server Týden.cz vypočítává výhody většinového volebního systému. Vládu by za nových podmínek mohla utvořit pouze jedna či dvě strany. Kvůli předčasným volbám však politici hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše nestačili návrh promyslet do detailů. Kvůli tomu by mohli narazit u Ústavního soudu.

Jourová prozradila, kdy by nepotřebovali lidovce. Ve většinovém systému
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

„Nechali jsme si přepočítat výsledky letošních předčasných voleb na většinový systém s dvoumandátovými obvody. V něm by hnutí ANO získalo 74 a ČSSD 79 křesel. Pro sestavení vládní koalice bychom nepotřebovali žádnou třetí stranu, což by určitě přineslo větší stabilitu než současné poměry ve sněmovně. Mám na stole analýzu a z ní vyplývají jednoznačné výhody většinového systému pro stabilitu vlád,“ zdůrazňuje Jourová.

Zároveň prý ale politici neusilují o žádnou revoluci a uvažují o tom, že ponechají v platnosti současnou Ústavu. Základní zákon státu by se prý měl měnit co nejméně a politička nevylučuje možnost, že by změny mohly být začleněny do stávajícího rámce. ANO prý před volbami v rámci programu pracovalo také na otázce Ústavy a občanské společnosti, ale předčasné volby neumožnily tyto body řádně dopracovat. Další diskuse se teď povede na půdě Parlamentu ve zvlášť ustaveném podvýboru pro tuto otázku. Prostor k vyjádření svého pohledu na věc dostanou zástupci všech sněmovních stran.

Ačkoli Věra Jourová prohlašuje, že by se případná změna volebního systému obešla i bez změny Ústavy, zkušenost ukazuje něco jiného. O stejný krok se totiž pokusily společnými silami ČSSD a ODS v době existující opoziční smlouvy mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Jejich snahy však u Ústavního soudu napadl tehdejší prezident Václav Havel a soudci mu dali za pravdu. Ustanovení, jež výrazně narušovala charakter poměrného volebního systému, který je zakotven v Ústavě, soudci zrušili. V platnosti tak zůstala pouze část zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…