Jsme průmyslová země, proto vyvážíme primárně průmyslové výrobky, uvedl šéf CzechTrade Radomil Doležal

27.02.2019 10:52

Pozvání do pořadu Rozhovor s…, který vysílá Regionalnitelevize.cz, přijal generální ředitel vládní agentury CzechTrade Radomil Doležal. Minulý rok český export zaznamenal rekord. Radomil Doležal prozradil jaké obory táhly, které země jsou pro nás klíčové nebo jaké komplikace má pro nás čínský trh.

Jsme průmyslová země, proto vyvážíme primárně průmyslové výrobky, uvedl šéf CzechTrade Radomil Doležal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf CzechTrade Radomil Doležal

Český export zaznamenal v loňském roce rekord, Doležal ale přiznal, že to byl opatrný rekord. „Z 4,2 jsme se posunuli na 4,4 biliony korun, to je skvělé číslo, ale už to není ten růst, na který jsme byli zvyklí z minulých let. Prodlužuje se i doba dodání objednávek, kolegové z MPO a MZV se pokoušejí doplňovat chybějící lidské zdroje z celého světa, je to velký boj a my teď nemůžeme čekat dramatický růst. Česká ekonomika se pohybuje v té exportní části na hranici svých možností,“ řekl Doležal.
 
Struktura exportu z České republiky je téměř stabilní, mezi největší tahouny patří automobilový průmysl a dopravní prostředky, ČR se dá nazvat jako automobilová velmoc.
 
Doležal také řekl, jak jsme na tom se službami, které ČR exportuje málo v porovnání s jinými zeměmi. „Myslím si, že i vývoz musí trochu kopírovat strukturu hospodářství, kterou Česká republika má. My jsme průmyslová země, a proto vyvážíme průmyslové výrobky na prvním místě. Služby tvoří kolem dvaceti procent, což není úplně zanedbatelné procento. Co je hodně zajímavé na vývozu služeb, že mají vysokou přidanou hodnotu, protože z velké části vznikají v tom momentě, kdy se ve výrobě vlastně i spotřebovávají,“ řekl Doležal s tím, že dominují dva okruhy služeb, a to cestovní ruch a doprava. 
 
 
„Pomáhá nám, že jsme uprostřed EU-28. Že máme za sousedy Německo, jednu z největších exportních velmocí, že máme sofistikované země za sousedy, ať už je to Rakousko, Polsko nebo Slovensko. To jsou trhy, kam exportéři, když se poprvé rozhlížejí po zahraničí, tak určitě směřují sem a to nám velmi pomáhá,“ uvedl šéf CzechTrade.
 

Anketa

Co provést s bojovníky Islámského státu, kteří se chtějí vrátit do Evropy?

16%
81%
hlasovalo: 15836 lidí
 
Česká republika znovu objevuje země, se kterými již dříve spolupracovala. CzechTrade se teď hodně zaměřuje na Latinskou Ameriku, na jihovýchodní Asii, na země ASEANu, na Čínu, na Austrálii nebo také na Indii. To jsou všechno teritoria, kde má CzechTrade kanceláře. 
 
„Minulý rok byl specifický v tom, že nám přibylo pár klientů, ale co je velmi důležité, že se změnila kvalita spolupráce s těmito klienty. Daleko více pracujeme na určitých projektech, už to nejsou jenom individuální služby. Jsou to dlouhodobější spolupráce oproti jednorázovým spolupracím, které CzechTrade dělal častěji,“ řekl Doležal.
 

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí
 
Uvedl také, jaké typy případů má osobně nejraději a jakých si nejvíce váží. „Já mám rád úspěšné případy, to je prvním stupněm v postupu exportu, to znamená, že jsou to ty první vstupy na trh, zkušební objednávky, které nemusí být vysoké objemem, ale otevírají cestu a nastavují referenci u klienta a ukazují cestu i ostatním exportérům. Ty nám vyrostly, blížíme se k 180. Naším cílem je 200 těchto zajímavých případů za rok. Například vyvážíme některé módní komponenty do Itálie, to jsou věci, které mě těší a ukazují cestu.“
 
Moderátorku pořadu Evu Stejskalovou na závěr pořadu zajímalo, jaký potenciál vidí v Číně. „Čínský export v posledním roce příliš nevyskočil. Je to dané obrovskou složitostí čínského trhu, je to trh, který má řadu byrokratických pravidel, vyžaduje to roky, než se tím prokoušete. Trh je komplikovaný, na druhou stranu firmy, které mají vytrvalost, tak začínají sklízet ovoce toho, co zasadily,“ uvedl Doležal.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…