Jsou to lidé a chcípají hlady v maďarském bahně. Odborník na Německo vychválil lidskost Merkelové, naložil Zemanovi a zalitoval odsunu

24.09.2015 21:39

Publicista a odborník na Německo Jaroslav Šonka znovu hovořil o uprchlické krizi. A nebral si servítky. Německá kancléřka Angela Merkelová dostala pochvalu za to, že se snaží chovat lidsky, když nenechává uprchlíky umírat v bahně. Zato prezident Miloš Zeman si vysloužil rýpnutí. Řada lidí se dnes bojí teroristů, ale pak by měli vzít v potaz, že se radikálům daří verbovat své následovníky i v řadách čistokrevných německých árijců.

Jsou to lidé a chcípají hlady v maďarském bahně. Odborník na Německo vychválil lidskost Merkelové, naložil Zemanovi a zalitoval odsunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Šonka hned v úvodu čtvrtečního Hyde Parku České televize konstatoval, že EU rozhoduje pomalu, neboť jí její členové nenadělili rychlejší rozhodovací procesy. Syřané podle jeho názoru rozhodně potřebují pomoc. „To řekla německá kancléřka Merkelová správně,“ poznamenal host. Němci s kořeny v arabském světě proto začínají pomáhat s rozlišováním ekonomických uprchlíků kupříkladu z Alžírska od válkou postižených Syřanů.

Němci jsou si prý vědomi toho, že lidem prchajícím před válkou je třeba pomoci, a to co nejrychleji, jinak hrozí lidská ostuda. Nesmíme prý nechat lidi umírat v „maďarském bahně“. Přesně tato slova Šonka použil.

Pokud jde o teroristy....  

Teroristé jezdí v mercedesu, mají tři pasy po kapsách a nikdo je odnikud vyhazovat nebude. Někteří teroristé jsou sice možná schováni mezi uprchlíky, ale ty při kontrolách na hranicích stejně neodhalíme. Důležité je, aby spolupracovaly policejní složky jednotlivých států EU a v maximální možné míře monitorovaly situaci. To se ostatně už děje.

Zároveň se podle Šonky musíme zabývat řešením otázky v Sýrii, přičemž nesmíme zapomínat na to, kolik životů má na svědomí tamní prezident Bašár Asad. Mezinárodní společenství by se mělo vypořádat s Islámským státem. Tam se má armáda angažovat. „Armáda nám nemá chránit hranice,“ vyjádřil názor Šonka. Pokud jde o ochranu hranic a registraci uprchlíků, místo vojáků bychom Řecku a Itálii měli nabídnout své úředníky. Itálii už jsme je jednou poskytli a byli jsme odmítnuti, ale za současné situace Italové svůj postoj přehodnotí, poznamenal také publicista.

„Zajímavé je, že ti radikálové z Islámského státu naverbovali řadu čistokrevných Němců. Jsou to árijci, kteří teď sedí ve vězení, protože se nechali v Sýrii naverbovat,“ zaznělo také.

Uprchlíci si sem nepřijeli válet šunky  

„Počet uprchlíků bude záviset na tom, jak se budou chovat válečné strany v Sýrii. My ale nechceme nechat ty uprchlíky chcípat hlady,“ apeloval host na diváky. To ale neznamená, že jsou uprchlíci chováni jako v bavlnce. V Německu se po nich chce, aby se téměř hned první den začali učit německy. A cílem Němců je co nejdříve uprchlíky zapojit do práce, do života v nové zemi. „Ti lidé neodešli ze Sýrie proto, aby se váleli někde v Evropě, to není jejich styl,“ zdůrazňoval.

Pokud jde o Česko, podle Šonky je zajímavé, že dnes řada politiků hlasitě varuje před ztrátou suverenity, ale zároveň jim nevadí, že máme prezidenta, který jezdí jen do Číny a Ruska, což nejsou právě nejvzornější demokratické země. Česká nechuť vůči uprchlíkům se mu zdá být jaksi podivná, když si uvědomíme, jak pestrou společností bylo meziválečné Československo. Po válce jsme ale vysídlili miliony Němců, takže místo pro uprchlíky tu také máme.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…