Jsou to šílenci, chtějí zabít každého, kdo nevěří. Bývalý bojovník Islámského státu vypovídá

06.05.2016 9:55

O radikálech z Islámského státu ví své, sám totiž bojoval v řadách džihádistů proti sovětské vládě v Afghánistánu. A právě proto, že ví, co se radikálům honí hlavou, dnes vede devětačtyřicetiletý M. Benotman v Londýně nadaci zaměřenou právě proti teroristům. A bulvární deník Blesk s ním v pátek přinesl rozhovor.

Jsou to šílenci, chtějí zabít každého, kdo nevěří. Bývalý bojovník Islámského státu vypovídá
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Do řad radikálů vstupují podle Benotmana lidé, kteří se cítí vytrženi z vlastní společnosti a mají potřebu někam patřit. Jsou to přitom lidé, kteří často ani nezvládnou přečíst Korán. „Většina islamistů, kteří jdou bojovat, je banda idiotů a ignorantů,“ prozrazuje odborník.

Sám přitom pochází z významné rodiny, děda zastával v Libyi post ministra obrany. K dráze džihádisty tedy jeho osobně nedovedly sociální problémy. „Já byl proti Kaddáfího režimu. Vyrostl jsem s nálepkou blbečka z aristokratické rodiny. Nikdy mě to ale nevedlo k tomu, abych se radikalizoval. ... Kaddáfí byl vlastně islámský Marx. Všechny jeho knihy jsou o fúzi islámu a socialismu, čímž vytvořil extremismus, který nyní existuje,“ říká.

Stal se z něj džihádista právě proto, aby bojoval proti této ideologii. Byl však zklamán, protože zjistil, že skrze džihádistický boj nedokázal prosadit své politické cíle, tak to vzdal. Dnes se staví proti americké politice spolupráce s umírněnými islamisty proti těm radikálním, protože představu, že by muslimům mohly vyhovovat dnešní poměry v Evropě, považuje za scestnou.

Současní extremisté přemýšlí jinak. Po vzoru Muslimského bratrstva věří, že muslim musí na první místo stavět víru, ať žije kdekoliv. „V Evropě se muslim nemůže považovat za Itala nebo Brita. Pokud nerespektuje pravidla islámu, měl by být zabit,“ dodává pro dokreslení. Islamismus nemá podle jeho slov nic společného s vírou v islám. Je to zkrátka radikální ideologie vytvořená člověkem, podobně jako komunismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…