Juncker se navážel do Britů. A následoval výprask: Výhrůžky od člověka s německým jménem. Alespoň že nemá knírek!

24.05.2016 15:51

Ve Velké Británii nedávné prohlášení prezidenta Evropské komise Jeana-Clauda Junckera nesou s nelibostí. Juncker před několika dny pohrozil, že v případě, že se na konci června Velká Británie rozhodne pro vystoupení z EU, bylo by s ní jednáno jako s dezertérem. Porušil tím slib, který dal premiérovi Davidu Cameronovi, že nebude zasahovat do referenda.

Juncker se navážel do Britů. A následoval výprask: Výhrůžky od člověka s německým jménem. Alespoň že nemá knírek!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker sdělil francouzskému deníku Le Monde, že „v případě, že by Británie vystoupila z Evropské unie, společný život nebude pokračovat jako předtím“. Britové si podle něj musí uvědomit, že na ně po vystoupení, ke kterému, jak doufá, nedojde, bude nahlíženo jako na třetí zemi. „Dezertéři nebudou vítáni s otevřenou náručí,“ vzkázal přes kanál šéf komise.

„Další den, další hrozba od těch, kteří se snaží zastrašit britské obyvatele, aby zůstali v selhávající Evropské unii,“ reagovala na serveru The Politics Home labouristická poslankyně a předsedkyně kampaně pro vystoupení Británie z EU Gisela Stuart. „Referendum nabízí jedinečnou příležitost pro Brity, aby se mohli podílet na budoucích vztazích s EU,“ řekla.

Výprask Junckerovi od Farage

Na Junckerova slova nemohl nereagovat známý odpůrce Evropské unie Nigel Farage, který zastupuje protievropskou stranu Ukip.

„Domnívám se, že se ‚projekt strach‘ nyní posune o stupeň výš k ‚projektu výhrůžky‘. Zdá se mi, že pan Juncker nyní hraje přesně tuhle hru,“ cituje britského politika deník The Sun.

Farage obvinil Junckera také z toho, že údajně „celý svůj život zasvětil budování této falešné a nedemokratické struktury v Bruselu“. „Osobně proti němu nic nemám, ale politicky je trochu mimo,“ dodal Farage.

Market Watch zas varuje před tím, že „Britové nemají rádi, když je někdo šikanuje“.

„Ano, to je přesně ten správný přístup, jak si získat britskou veřejnost: výhrůžky od člověka s německým jménem. Alespoň že nemá knír,“ píší.

Juncker mimo jiné v pondělí prohlásil, že „kontinent, na kterém žije 508 milionů lidí, by měl být schopen integrovat alespoň dva miliony uprchlíků“. Vyjádřil i své zklamání plynoucí z neochoty některých členů spolupracovat na evropské úrovni. „Očekávali jsme, že členské státy přijmou a uvedou v platnost naše rozhodnutí, ale bohužel se to v některých zemích nestalo,“ uvedl francouzský politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…