Jurečka odvolal šéfa Státního pozemkového úřadu Šťovíčka

24.02.2014 17:03

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes odvolal ústředního ředitele Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Důvodem byly jeho vazby na obviněného lobbistu Ivo Rittiga. „Není nadále možné tolerovat, aby se tak vysoce postavení státní úředníci scházeli s takovými lidmi, jako je pan Rittig," uvedl ministr Jurečka na tiskové konferenci. Lobbista Ivo Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP).

Jurečka odvolal šéfa Státního pozemkového úřadu Šťovíčka
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

Úřad nyní povede první náměstkyně ústředního ředitele Veronika Nedvědová. Ministr se rozhodl odvolat ředitele Šťovíčka poté, co mu nedokázal uspokojivě vysvětlit informace, které se objevily v médiích. „Ztratil moji důvěru, a proto jsem ho z funkce odvolal," řekl.

Ministr zemědělství dnes chtěl na schůzce po Šťovíčkovi vysvětlení jeho návštěvy na narozeninách vlivného lobbisty Ivo Rittiga. Podle TV Nova daroval Rittigovi k narozeninám obraz, na němž je lobbista zobrazen jako bůh Zeus.

Podle Jurečky odvolaný ředitel zdůvodnil setkání s lobbistou takto: „Vysvětlení, že pozvání od pana Ivo Rittiga se neodmítá a nelze jej odmítnout, tak to prostě pro mě vysvětlení není," dodal Jurečka.

Lobbista Ivo Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik (DPP). Policie v případu obvinila celkem pět lidí. Podle dřívějších informací médií uzavřel podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Neograph jí prý odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz asi Rittig. Lobbista nařčení fondu i policejní obvinění odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…