Jurečko je můj kolega, nadstandardní vztahy nemáme, tvrdil Pospíšil u Moravce

13.09.2012 22:55

Hosty Otázek Václava Moravce Speciál byli Bohuslav Borovanský - Strana práv občanů – ZEMANOVCI, Pavel Čížek - TOP 09 a Starostové, Milan Chovanec – ČSSD, Petr Náhlík - Koalice pro Plzeňský kraj, Jiří Pospíšil – ODS a Karel Šidlo – KSČM. Jako v každém kraji byla velkým tématem infrastruktura, Pospíšil musel odpovídat i na otázku ohledně kmotra Romana Jurečka.

Jurečko je můj kolega, nadstandardní vztahy nemáme, tvrdil Pospíšil u Moravce
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

Problémem nejen Plzeňského, ale každého kraje, je infrastruktura. „Z mého pohledu jsou zásadní projekty silnic, na kterých je vedena veřejná doprava,“ uvedl Náhlík. Pospíšil zkritizoval, že ČSSD z peněz kraje investovala do infrastruktury o 300 milionů méně než ODS v minulém volebním období.

Špatné silnice? Za to může vaše vláda, vmetl hejtman Pospíšilovi

„Mně se nedaří vysvětlit, že když ODS vedla kraj, nemusela z vlastních zdrojů přefinancovávat projekty placené z evropských peněz,“ namítl současný hejtman. „Je poctivé říci, že bez evropských prostředků se stav silnic nezlepší,“ dodal. „My, budeme-li u moci, z vlastních peněz kraje garantujeme půl miliardy korun na rekonstrukci silnic,“ prohlásil Pospíšil.

„Kdyby vláda, ve které jste seděl, nevzala tomuto kraji miliardu korun, tak bychom byli mnohem dál,“ vmetl Chovanec Pospíšilovi. Pokud se nezmění tok peněz zákonem nebo nepřijdou další evropské peníze, zhorší se podle hejtmana stav silnic v celé zemi. „Vy jste zvýšili počet zaměstnanců krajského úřadu o 22 procent,“ připomněl obratem Pospíšil.

Obyvatelé kraje vyčítají vedení, že mnohem více pozornosti věnuje velkým městům a z odlehlých částí pak lidé odcházejí. „Tím klíčem je dopravní obslužnost,“ myslí si Náhlík.  „My jsme vyjížděli do každého okresu, mluvili se všemi starosty,“ nesouhlasil Chovanec s tím, že současné vedení kraje se těmto okrajovým částem věnuje málo.

A co veřejné zakázky? ptala se Bártova blondýna

„Je nutná podpora obecních škol v malých obcích,“ připomněl Pospíšil. Podle něj zachování některých obcích stojí právě na školách. „Slibuji obnovu programu na podporu malých škol,“ uvedl. „To opomenutí okrajových částí není problémem kraje, ale je to problém dvaadvacetiletého střídání současných vlád,“ myslí si Šidlo.

Řeč přišla i na etický kodex zaměstnavatele, který mají pouze dva kraje – Jihomoravský a Praha. Naopak kodex zaměstnance chybí jen v jediném. „Etický kodex ano – jak pro zastupitele i zaměstnance,“ uvedl Borovanský. S ním se shodli všichni hosté.

Divačku Lucie Šrailovou nešlo přehlédnout již na začátku pořadu. Na místo ji totiž měla dopravit limuzína faktického šéfa Věcí veřejných Víta Bárty, což ParlamentnímListům.cz potvrdily dva zdroje. Chovance se zeptala na transparentnost veřejných zakázek v kraji. „Kdokoli, kdykoli zpětně najde smlouvu na veřejnou zakázku včetně případných víceprací. Myslím, že je jasné, že ti, kteří soutěž o zakázky prohrají, se o ně budou zajímat,“ odpověděl hejtman.

„Mnoho informací zveřejňováno není a mělo by,“ doplnil k tomu Pospíšil, který od zmíněné tazatelky dostal také otázku – na plzeňského kmotra Romana Jurečka. „Je mým kolegou ODS, já jsem předseda krajské ODS. Z tohoto pohledu se s ním normálně stýkám,“ uvedl. „On je oficiálním funkcionářem ODS, ať se vám to líbí nebo ne,“ dodal exministr s tím, že každý má právo na vlastní názor na Jurečka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…