K čemu tam jste, křikl Zeman na své příznivce. Do hry vstupuje Klaus

28.05.2012 10:56

Jeden z nejvážnějších aspirantů na funkci prezidenta Miloš Zeman se může těšit i z podpory současné hlavy státu. Naposledy to vyjádřil Václav Klaus na tradiční recepci ruské ambasády k oslavě konce druhé světové války. Podle politologa Lukáše Jelínka to ale může část možných voličů expředsedy ČSSD odradit a Klausova přízeň se může změnit v medvědí službu.

K čemu tam jste, křikl Zeman na své příznivce. Do hry vstupuje Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

V souboj bývalých premiérů Jana Fischera a Miloše Zemana se mohou změnit prezidentské volby začátkem příštího roku. Druhý jmenovaný se ještě definitivně nerozhodl, zda se bude o zvolení ucházet, ač ho k tomu vyzývá i nynější hlava státu. „Tak už zvedni tu prezidentskou kandidaturu, budu tě volit,“ pronesl k němu podle MF Dnes Václav Klaus při letmém setkání na tradiční recepci ruské ambasády k oslavě konce druhé světové války.

O prezidentské kandidatuře nemluvil Klaus se Zemanem poprvé při zmíněném setkání 9. května, ale už předtím v pražské nemocnici na Bulovce, kde byl Zeman na malé operaci a prezident Klaus ho tam byl navštívit. „My se nescházeli nijak utajeně. Ocenil jsem, že mě navštívil v nemocnici po operaci palce, a podruhé na té ruské ambasádě to bylo zcela veřejně,“ nechtěl Miloš Zeman pro MF Dnes přiznat, zda mu Klaus slíbil hlas.

Zeman patří mezi ty, co pro zemi něco vykonali

Z vyjádření hlavy státu však plyne, že je to dost pravděpodobné. „Miloše Zemana považuji za významnou osobnost české politiky, s čímž jsem se nikdy netajil. Jeho prezidentskou kandidaturu považuji za logické vyústění jeho politické i životní dráhy. O prezidentskou kandidaturu by se podle mého názoru měli ucházet lidé, kteří pro naši zemi něco vykonali. Miloš Zeman mezi ně patří,“ uvedl pro deník Václav Klaus.



Pokud se Miloš Zeman pro kandidaturu nakonec rozhodne, voliče bude lovit z širokého politického spektra. „Opíral by se především o levicově hodně konzervativní voliče, kteří mu viseli na rtech především v době jeho vlády. Pak také o tu část voličů, kteří naskočí na jakoukoli populistickou rétoriku, ať přichází zleva, nebo zprava,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Podpora Klause může některým Zemanovým voličům otevřít oči

Anketa

Kdo by byl podle vás lepším prezidentem?

hlasovalo: 1865 lidí
A tou třetí skupinou, která by se za Miloše Zemana postavila, by přinejmenším zčásti byla podle politologa skupina sympatizantů Václava Klause. „Je to proto, že tito dva politici mají k sobě mnohem blíž, než bychom si byli schopni v minulosti připustit. A nejde jenom o to společné vládnutí v době opoziční smlouvy,“ upozorňuje Lukáš Jelínek, že podpora od Václava Klause by mohla voliče z prvních dvou zmíněných skupin odradit.

Konstatuje rovněž, že Miloš Zeman není ve skutečnosti levicový politik, což si lidé nejspíš uvědomí, pokud si přečtou program jeho strany SPOZ, který se v ekonomických pasážích spíš blíží liberálním stranám než kupříkladu ČSSD. „Může to část příznivců Miloši Zemanovi přihodit, ale stejně tak to může poměrně podstatnou část lidí odradit nebo jim otevřít oči. A v tom okamžiku se podpora od Václava Klause může velmi rychle změnit v medvědí službu,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jelínek.

Některé místní organizace SPOZ petiční akci nezvládly

I když by se mohl Miloš Zeman spokojit s deseti senátorskými podpisy pod svou kandidaturou, podmiňuje ji tím, že ji podepíše nejméně 50 tisíc občanů, aby se přesvědčil, zda je o něj mezi lidmi zájem a zda má reálnou šanci o zvolení za prezidenta usilovat. To se zatím nepovedlo, jak zaznělo v sobotu v kongresovém sále pražského TOP Hotelu, kde se sešli předsedové místních organizací SPOZ.

A dosavadní průběh petiční akce možného uchazeče o funkci hlavy státu pořádně rozzlobil.  „Některé místní organizace zatím nesehnaly ani podpisy všech svých členů. A já se ptám: K čemu tam sakra jste?“ hřímal Zeman před delegáty. Po chvilce ho však napadlo, zda to nepřehnal. Vrátil se od předsednického stolu k mikrofonu a vysvětlil přítomným v sále, že to neplatilo na ně, ale na ty, co nepřijeli.

Nešlo o zklamání z osobního neúspěchu, ale z ČSSD

Před deseti lety odcházel z výsluní politiky poté, co si ho užil jako předseda vlády i ČSSD. Tvrdil, že už si od ní chce odpočinout, přesto se do ní pokusil po půl roce vrátit, ale neúspěšná kandidatura na prezidenta ho definitivně na dlouhých deset let přikovala na Vysočinu. Říká se, že měl dohodnuté, že ho tehdy zvolí do čela státu, ale někteří lidé z ČSSD se ho báli, a tak ho při volbě zradili. Jakoukoli dohodu však Zeman popírá a tvrdí, že při odchodu z politiky si opravdu plánoval jen odpočinek na Vysočině.

Z něj ho jen vytrhly výsledky dvou referend mezi členy a příznivci ČSSD, které ho vybraly jako nejvhodnějšího kandidáta sociální demokracie. Tehdejší neúspěch ho prý nemrzel ani tak kvůli sobě, jako kvůli samotné straně. „Nebylo to zklamání z mého neúspěchu, ale z neschopnosti sociální demokracie a některých jejích vedoucích představitelů využít příležitosti mít poprvé v historii sociálně-demokratického prezidenta,“ prohlásil Zeman pro MF Dnes.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…