KDU-ČSL vyzvala vládu k návratu části žáků do škol ještě tento měsíc

10.11.2020 12:50

KDU-ČSL vyzvala vládu, aby se do škol nejpozději 23. listopadu vrátili žáci prvních a druhých tříd základních škol a absolventských ročníků, pokud se zásadně nezhorší epidemiologická situace v souvislosti s koronavirovou epidemií.

KDU-ČSL vyzvala vládu k návratu části žáků do škol ještě tento měsíc
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Pokud tak kabinet hnutí ANO a ČSSD neučiní, nepodpoří lidovečtí poslanci případnou vládní žádost o další prodloužení nouzového stavu, který aktuálně platí do 20. listopadu. Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekl poslanec Marek Výborný.

KDU-ČSL chce na jednání Sněmovny zařadit mimořádný bod, aby vláda informovala o situaci ve školství. Kromě nejmenších žáků by se k prezenční výuce měli vrátit žáci devátých ročníků základních škol a absolventských tříd na středních školách a odborných učilištích, míní Výborný. Nutné je podle něj také urychleně řešit praktickou odbornou výuku na středních odborných školách.

Od 14. října jsou v Česku uzavřeny téměř všechny školy a vyučuje se na dálku, od 2. listopadu se uzavření týká i speciálních škol. V provozu zůstaly mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů nebo zaměstnanců úřadů práce.

Ne každá škola a každý učitel přistupuje k distanční výuce stejným způsobem, proto dochází k rozevírání nůžek v kvalitě vzdělávání dětí, láteřil poslanec. Lidovci chtějí znát scénáře dalšího otevírání škol a kritéria, co nastane v případě dalšího zhoršení epidemiologické situace. Ministerstvo školství také musí podle Výborného zveřejnit scénáře průběhu přijímacích a maturitních zkoušek na jaře 2021.

Nechápe také, proč by nemohla být obnovena individuální výuka v základních uměleckých školách. Žáci se podle Výborného potřebují připravovat na talentové zkoušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…