Kalousek: Babiš ovládl stát. Já to říkal! Už je to jasné

03.02.2020 14:24

Redaktorka Zuzana Vlasatá kritizuje vystoupení českých vysokých úředníků, kteří v kauze možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše podle ní očividně hájí jeho zájmy, namísto zájmů České republiky a rozpočtové odpovědnosti. Za pravdu jí dává také Miroslav Kalousek (TOP 09), který hovoří o jasném důkazu ovládnutí státu Agrofertem v čele s Andrejem Babišem. Síť premiérových lidí je podle něj už tak obsáhlá, že bude velmi těžké to ukončit.

Kalousek: Babiš ovládl stát. Já to říkal! Už je to jasné
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Vlasatá se podivuje, že ačkoliv jsou zprávy Evropské komise o možném střetu zájmů premiéra Babiše opakovaně prohlašovány za tajné, stejně jako nedávné jednání vysokých státních úředníků s představiteli Bruselu, přesto ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán a náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce EU a zahraničních vztahů Jiří Šír vystoupili na tiskové konferenci, kde očividně hájili zájmy premiéra Babiše.

„Zatímco Evropská komise je zdrženlivá a průběh prošetřování střetu zájmů českého premiéra nekomentuje, čeští úředníci, kteří se procesu účastní, se až s překvapivou horlivostí zasazují o jeho pozitivní vyznění ve prospěch Andreje Babiše,“ píše Vlasatá na serveru Deník Referendum a připomíná, že Jiří Šír kandidoval v evropských volbách v roce 2014 jako nestraník za hnutí ANO.

Státní úředníci včetně Šíra a Šebestyána se sešli v minulých dnech v Bruselu se zástupci Evropské komise na bilaterálním jednání, kde řešili zemědělské dotace pro Agrofert a střet zájmů premiéra Babiše. Šír se Šebestyánem poté představili některé závěry na tiskové konferenci.

Prozradili například, že strany nemají jednotný názor na aplikaci paragrafu 4c národního zákona o střetu zájmů, tzv. lex Babiš, čímž zároveň podle Vlasaté potvrdili fakt, že EK shledává Babiše ve střetu zájmů a zadruhé až podivně servilně premiéra hájili.

Podle Šebestyána Evropská komise posvětila proplacení dotací až na jednu výjimku. „Martin Šebestyán před novináři opakovaně řekl, že Evropská komise posvětila proplacení zemědělských dotací spadajících do období od února 2017 do 2. srpna 2018, což je datum, kdy vstoupilo v platnost nové unijního nařízení o střetu zájmů,“ komentuje Vlasatá závěry tiskové konference.

Vlasatá ale zároveň upozorňuje, že Evropská komise proplácení dotací nezakazuje ani nepovoluje. Komise podle ní spíše jen potvrdila, že zatím, než bude vyšetřování ukončeno, je proplacení přislíbeno. „Jenomže v okamžiku, kdy Evropská komise dojde k definitivnímu závěru, že český premiér je ve střetu zájmů, Česká republika bude muset opravdu všechny peníze proplacené v rozporu se zákonem o střetu zájmů vrátit zpět – a posléze je vymáhat po Agrofertu, nebude-li chtít financovat holding z vlastního rozpočtu,“ varuje Vlasatá.

„Proč ale úředníci, kteří mají být loajální státu, principu rozpočtové odpovědnosti a daňovým poplatníkům, vystupují před kamerami s cílem obhájit dotace pro Agrofert, zůstává důležitou a nezodpovězenou otázkou,“ upozorňuje na závěr Vlasatá.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a velký Babišův kritik Miroslav Kalousek si slova Vlasaté vysvětluje po svém, je to podle něj důkaz ovládnutí státu Agrofertem. „Komentář je kompetentní, odpověď na řečnickou otázku v jeho závěru je zřejmá. State capture, tedy ovládnutí státu soukromým subjektem došlo tak daleko, že státní aparát slouží místo svým občanům vládnoucímu soukromému subjektu,“ napsal Kalousek na svém Twitteru.

 

„Vzpomínám přitom na politiky i novináře, kteří ještě před několika lety odbývali jasná varování a tvrdili veřejnosti, “že se nechumelí”. Ono se ale chumelilo tak, že když už je to vidět, bude strašně těžké to ukončit. Metastázy jsou příliš hluboko,“ upozorňuje, že situace se v brzké době nezmění.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…