Kalousek, Němcová, Hřib. Zadržený český špion v Rusku: Teď to prý začne

08.07.2020 8:26

Ruská tajná služba FSB zadržela poradce šéfa agentury Roskosmos Ivana Safronova. Je podezřelý, že v Praze předával citlivé informace o ruských operacích v Africe a na Blízkém východě. Pokud bude soudem uznán vinným, hrozí mu za toto počínání až 20 let vězení. Informovala o tom ČTK. Podle zbrojního analytika Jaroslava Štefce tento krok vrhá nové světlo na kauzu ricin, protože to naznačuje, že dva pracovníci ruské ambasády v Praze mohli být vyhoštěni, protože Safronova odhalili.

Kalousek, Němcová, Hřib. Zadržený český špion v Rusku: Teď to prý začne
Foto: Facebook
Popisek: Jaroslav Štefec

Ivan Safronov je podezřelý ze špionáže. Ruská FSB ho zadržela, protože pojala podezření, že předával tajným službám citlivé informace o operacích Ruska v Africe. Z Prahy mohly tyto informace putovat ke spojencům v NATO, tedy i do USA.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí

Podle FSB Safronovovo zadržení nijak nesouvisí s tím, že je to novinář, ale jeho advokáti tvrdí, že právě to mohl být důvod jeho zadržení. On sám údajně prohlásil, že se rozhodně necítí vinen ze zločinu špionáže.

Podle Jaroslava Štefce Safronovovo zadržení vrhá nové světlo na kauzu ricin. Časopis Respekt na jaře napsal, že do Prahy přijel ruský agent s tímto nebezpečným jedem, kterým mohl ohrozit tři pražské komunální politiky – primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu Prahy Ondřeje Koláře (TOP 09) a starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného.

Na začátku června však předstoupili před novináře předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), aby oznámili, že si příběh s ricinem vymyslel jeden z pracovníků ambasády, aby poškodil svého nadřízeného. Podle dostupných informací šlo o Andreje Končakova a Igora Rybakova.

Oba muži byli nakonec z Prahy vykázáni. Petříček tento krok vysvětlil tím, že Česko nemůže na svém území akceptovat podobné hrátky.

Podle Jaroslava Štefce vrhá zadržení Safronova, bývalého novináře listu Kommersant a Vedomosti, na kauzu ricin nové světlo.  

„Mám pocit, že jsme se o krůček přiblížili rozklíčování skutečných důvodů ricinové aféry. Kterýpak z těch dvou vyhoštěných diplomatů odhalil Safronova a ‚napráskal‘ ho své straně?“ zeptal se na sociální síti Facebook.

Safronov pracoval také jako poradce šéfa agentury Roskosmos a informace měl údajně předávat „ze zištných důvodů“.

„Čekám na rozjetí mohutné vlny solidarity s chudákem zadrženým novinářem. Drahoš, Kalousek, Hřib, Štětina, Kolář, Fiala, Němcová... ti všichni už jistě stojí bok po boku zaklesnuti ve startovních pozicích a čekají na kýžený výstřel. Který zřejmě právě padl.“ poznamenal Štefec.

Jaroslav Štefec o kauze ricin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…