Kalousek bude stranu řídit pevněji, než Schwarzenberg. Sněm mu schválil změnu stanov

28.11.2015 18:03

Sněm TOP 09 v sobotu změnil stanovy, díky kterým tak bude mít možnost nový předseda, kterým se s devětadevadesátiprocentní jistotou stane Miroslav Kalousek, stranu reprezentovat navenek a zároveň bude mít všechny organizační pravomoci. Přitom, dokud stranu vedl Karel Schwarzenberg, měl organizační kompetence místopředseda. Kalousek si tak své dosavadní kompetence může ponechat. Část delegátů ovšem byla proti, změna prý degraduje post prvního místopředsedy.

Kalousek bude stranu řídit pevněji, než Schwarzenberg. Sněm mu schválil změnu stanov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

V odpolední části sněmu delegáti krátce probrali programový dokument nazvaný Svoboda, právo, bezpečí. Při následné diskusi o stanovách zaznělo, že by se neměly měnit kvůli přepřahání v čele strany. Dosud platilo, že odcházející Schwarzenberg stranu reprezentoval navenek, Kalousek řídil její organizaci. Změna, kterou nakonec delegáti schválili, podle jednoho z řečníků degraduje post prvního místopředsedy.

Volby vedení má sněm naplánované na neděli. Kalousek nemá ve volbě předsedy protikandidáta. Nominaci do funkce prvního místopředsedy získal pouze dosavadní místopředseda Marek Ženíšek. Po dvou nominacích do funkcí místopředsedů mají po krajských nominacích dosavadní místopředsedkyně Helena Langšádlová, poslankyně Markéta Adamová, další dva dosavadní místopředsedové Leoš Heger a Pavol Lukša a člen předsednictva Tomáš Tesař. S jednou nominací jdou do nedělních voleb poslankyně Jitka Chalánková a poslanec Václav Horáček.

„Bude tam mnohem víc žen a omladí se to, což obě věci jsou velmi důležité, protože, jak jsem řekl, jsem proti dědkokracii. Moje generace by vůbec měla odcházet z politiky. Musíme být pozorní, protože republika se za to čtvrtstoletí zásadně velice změnila, a na to musíme reagovat. Prostě trvat na svých zásadách, to je konzervativní, ale nebýt konzervy. Prostě vnímat, co se děje,“ řekl Schwarzenberg ČTK a Českému rozhlasu k nedělním volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…