Kalousek chce ušetřit. Navrhuje DPH 20 procent a zmrazení důchodů

25.02.2012 6:51

Ministr financí Miroslav Kalousek připravuje další úspory v rozpočtu. Chce jich dosáhnout například zmrazením důchodů na tři roky nebo zvýšení DPH na hodnotu 20 procent. Ekonomičtí ministři budou o jeho návrzích ještě diskutovat.

Kalousek chce ušetřit. Navrhuje DPH 20 procent a zmrazení důchodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

"Budu navrhovat vázání výdajů ministerstev. Plošné to nebude," ujišťoval Miroslav Kalousek server iDnes.cz. Kromě toho chystá další úsporná opatření, chce totiž ušetřit v letošním roce 23 až 26 miliard korun, o něž by se zvýšil schodek rozpočtu kvůli nízkému ekonomickému růstu.

V návrhu ministerstva financí, který půjde na poradu ekonomických ministrů, jsou zahrnuty další opatření. Bude se totiž řešit i výhled na rok 2014, a tak se budou muset navrhovat ještě větší škrty. V příštím roce chce Kalousek ušetřit 42,4 miliardy korun, v roce 2014 potom 84,4 miliardy.

Kvůli tomu se budou řešit i návrhy na 20procentní DPH, zmrazení důchodů na tři roky nebo zrušení porodného. Nic konkrétního zatím ale nechce ministr potvrdit. "Do porady ekonomických ministrů ze mě nic dalšího nedostanete," uvedl.

Své návrhy ale bude muset těžko prosazovat. Například Věci veřejné prohlásily, že další zvýšení DPH je pro ně nepřijatelné. Nižší sazba totiž už letos stoupla na 14 procent, vyšší je na 20 procentech. Za rok se bude sazba sjednocovat na 17,5 procenta, přičemž Kalousek i premiér Petr Nečas již dříve prosazovali hladinu 19 procent.

Kromě toho se v materiálu počítá s rušením některých úřadů. Česká obchodní inspekce by se měla začlenit pod Generální ředitelství cel a Státní energetická inspekce pod Energetický regulační úřad.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…