Kalousek obvinil VV z praní špinavých peněz. Začne vyšetřování?

08.04.2012 19:05

Server Česká pozice se pozastavuje nad výrokem ministra financí Miroslava Kalouska, který pro deník Právo uvedl, že financování Věcí veřejných nese jasné znaky praní špinavých peněz. Podle serveru nyní dostalo státní zastupitelství podnět k prošetření.

Kalousek obvinil VV z praní špinavých peněz. Začne vyšetřování?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Kalousek si podle České pozice v poslední době zrovna nebere servítky v otázce svých koaličních partnerů VV. „To nesporně dodává zvláštní šmak i celé vládní koalici, takže Kalousek vlastně poněkud sadomasochisticky nadává sám sobě. Zmíněný výrok však z oné pavlačové Kalouskovy litanie brutálně vybočuje,“ myslí si autor.

Praní špinavých peněz nebo pomluva

Pokud ale ministr, do jehož resortu patří i Finanční analytický útvar, pronese takto konkrétní obvinění, mělo by se rozběhnout vyšetřování. „Státní zastupitelství tím dostalo velmi kvalifikovaný podnět k prošetření, zda ministr financí, do jehož resortu patří i Finanční analytický útvar (FAÚ) specializovaný na „praní špinavých peněz“, tomuto útvaru skutečně a včas poskytl informace, na jejichž základě se takto pregnantně veřejně vyjádřil, aby FAÚ mohl konat podle zákona,“ píše se na webu.

Je však ale prý také možné, že Kalousek tyto informace nejprve schválně zamlčoval. „Veřejně je zmínil až v okamžiku, kdy je mohl politicky využít. Tím by se dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele, a možná i spolupachatelství při praní špinavých peněz,“ dočteme se na serveru.

Jenže i v případě, že by se ukázalo, že ve VV se špinavé peníze nepraly, měl by Kalousek problém. „Pomluva s následně způsobenou škodou je totiž trestná. A Věci veřejné by se za svůj volební neúspěch jistě s chutí na Kalouskovi zahojily. A sociální demokracii, s níž se Kalousek zvažuje „koalit“, každopádně popřejeme mnoho štěstí při hledání koaličního partnera,” píše Česká pozice.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…