Kalousek přešel do útoku: Kvůli katolické církvi a nacismu

23.09.2015 22:12

Prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska už před rokem zvedl ze židle poslanec sociální demokracie, který už před rokem prohlásil, že katolická církev se za druhé světové války neštítila spolupráce s nacisty. Kalousek spolu s kardinálem Dukou teď uvedli v život projekt, jehož cílem je dokázat, že nacisté katolické duchovní popravovali.

Kalousek přešel do útoku: Kvůli katolické církvi a nacismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle informací serveru Aktuálně.cz Miroslav Kalousek dal jasně najevo, že nehodlá bojovat jen proti elektronické evidenci tržeb Andreje Babiše (ANO), ale také za hrdiny bojující proti nacismu. Poukázal totiž na to, že katoličtí kněží byli nacistickým režimem zatýkáni i vražděni, a to nikoli v malých počtech. Na sedmdesáti místech Česka se proto budou číst jména 325 katolických kněží, kteří byli nacisty vězněni a popravováni. Nad tímto projektem převzal záštitu kardinál Dominik Duka.

 „Jedním z prvních impulzů bylo, když ve sněmovně vystoupil poslanec Jakubčík z ČSSD s tím, že katolická církev kolaborovala s nacismem, a to mě dost nadzvedlo,“ řekl Kalousek. „Katolická církev za druhé světové války netrpěla, byla jedním z největších spojenců nacistického Německa. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy Židů,“ řekl Jakubčík před rokem ve sněmovně.

Kalousek ovšem nevylučuje ani to, že by v budoucnu mohl vzniknout nový seznam, opět ve spolupráci s historiky, a to kněží či řádových sester, kteří byli týráni či zavražděni komunisty. Kardinál Duka však nepotvrdil, že by se teď chystal projekt podobného rázu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…