Kalousek zabije tisíce Čechů, děsí se Bublan

26.08.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Poslanec za ČSSD František Bublan soudí, že kvůli ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) budou lidé dříve umírat. A to kvůli rostoucí DPH.

Kalousek zabije tisíce Čechů, děsí se Bublan
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Jak obvykle trávíte sobotní půlnoc?

Pokud se v rodině nebo mezi přáteli neděje nic mimořádného, většinou spím.

Sobotní půlnoci předchází příjemný večer. Kde jste v tento čas obykle k vidění?

Obyčejně jej trávím s rodinou, nebo přáteli.

K víkendu patří u řady lidí také chvilky strávené nad knihou. Která Vám v současnosti leží na nočním stolku?

Teologie Agapé od Josefa Zvěřiny. Je dobrá v tom, že se nemusí číst jako román, ale můžete číst i jednotlivé kapitoly zvlášť. To se mi hodí zvláště večer, to už bývám dost unavený. Čtu podle toho, jak jsem fit.

Ke kulturnímu vyžití často patří také návštěvy kin a divadel. Jaký film Vás třeba v poslední době zaujal?

Do kina moc nechodím, naposledy jsem byl na českém filmu Alois Nebel.

Více půlnočních rozhovorů ZDE

Pojďme od volného času k práci. Otto Chaloupka z Věcí veřejných nazval v souvislosti se záměrem zvyšovat DPH Miroslava Kalouska a Petra Nečase nepřímo "gaunery a darebáky". Souhlasíte s jeho nařčením?

Pan Chaloupka v tom není sám, tento názor vyslovila i řada ekonomů. Zvyšování DPH určitě kýžené miliardy do rozpočtu nepřinese. Může jen zvýšit nezaměstanost, snížit domácí výrobu, té kritice rozumím. Lidé, kteří tomu trochu rozumí, ví, že to je špatná cesta. Nevím, proč pan Nečas tolik podléhá panu Kalouskovi a jeho nápadům.

Ekonomka Ilona Švihlíková tvrdí, že pokud se zvýší DPH, budou Češi zdravotně trpět. Jíst totiž budou stejně, ale začnou nakupovat méně kvalitní potraviny. V horizontu 10 až 15 let tak prý hrozí, že přibude více dlouhodobě nemocných a sníží se i doba dožití. Jak se na snížení kvality života v souvislosti s DPH díváte Vy?

Lidé s nižšími příjmy nakupují nekvalitní potraviny už v současnosti. Dlouhodobě se to projeví i v úmrtnosti, nebudeme jíst méně, ale hůře. Lidé budou nakupovat párky, které maso neviděly ani zdálky. 

Ministr financí Kalousek je také pranýřován za to, že rostou ceny pohonných hmot. Vít Bárta jej označil za hlavního viníka tohoto jevu. On sám navrhuje snížení spotřební daně, které by prý způsobilo vyšší zájem o tankování v tuzemsku. Souhlasíte s Bártou?

Ano. Snížení spotřební daně původně navrhl náš poslanec, Milan Urban, určitě by to pomohlo k tomu, že lidé budou více tankovat u nás.

Hodně diskutované téma současnosti jsou tzv. církevní restituce. Například politolog Jiří Pehe varuje, že v souvislosti s nimi se začnou masově ozývat i restituenti z řad Čechů, kteří přišli zkrátka, nebo se jim výše navráceného majetku zdá nízká. Hrozíte se podobného scénáře?

Stížnosti restituentů lze očekávat. Ceny pozemků pro církev jsou značně nadhodnocené, mohli by se ozvat i ti lidé, kterým byl majetek sice vrácen, ale nejsou spokojeni s jeho výší.

Jak se díváte na snahu právníků Davida Ratha, aby stíhaného poslance vyplatil šéf Národního fondu proti korupci, Karel Janeček?

Jsem rád, že to pan Janeček neudělal, jeho úmysly podle mě také nebyly nejčistší. Pokud panu Rathovi něco přijde nefér, ať to vysvětlí sám.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…