Kalousek zkritizoval Zemana: Po akademických svobodách přijdou na řadu občanské

19.05.2013 18:21

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat akademika Martina C. Putnu profesorem. Podle ministra financí Miroslava Kalouska existuje riziko, že prezident, který opovrhuje akademickými svobodami, brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena proti tomu bojovat.

Kalousek zkritizoval Zemana: Po akademických svobodách přijdou na řadu občanské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

"Pokud pan prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje reálné riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena zmobilizovat všechny občanské síly k tomu, aby se mu to nepovedlo," uvedl Kalousek v prohlášení.

Hlavním Putnovým vědeckým tématem je zmapování dějin katolicismu v novodobé české kultuře s přihlédnutím k evropskému a světovému kontextu. Ve své publicistické činnosti se věnuje i tématu homosexuality v literatuře či v církvi.

Akademickou obec zcela zaskočilo prezidentovo vyjádření, že nechce jmenovat literárního vědce Putnu profesorem. Vysokoškolští pedagogové to považují za zásah do akademických svobod. Jmenování profesorů je sice plně v kompetenci prezidenta, dříve však hlavy státu návrhy akademiků respektovaly. Proti nejmenování už se ohradila Univerzita Karlova, kde Putna působí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…