Kalouskovu cisternu už šetří kriminálka. Ministr se těší na výslech

13.06.2013 6:55

Policie si prý posvítí na Kalouskovu cisternu. Akční pokus zastavit vydání podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska, při němž intervenovalo pět ministrů a který vyvrcholil blokováním letadla cisternou s palivem, byl možná v rozporu se zákonem.

Kalouskovu cisternu už šetří kriminálka. Ministr se těší na výslech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Celá věc se odehrála 2. května, v den, kdy byl Torubarov cizineckou policií předán ruským agentům a následně s nimi měl letadlem společnosti Aeroflot odletět do Ruska. Jeho advokát Milan Hulík zalarmoval ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který mu již dříve přislíbil, že Torubarov nebude vydán, dokud neskončí řízení o udělení azylu, což se nestalo.

Schwarzenberg po schůzi vlády zalarmoval další čtyři ministry, kteří se snažili situaci řešit, ačkoliv Torubarov s agenty již seděli v letadle, které nepodléhalo českému právu. Proto byl letoun společnosti Aeroflot několik hodin zadržován na pražském letišti a několik ministrů společně s policejním prezidentem Martinem Červíčkem usilovalo o to, aby Torubarov z letadla vystoupil.

Vrcholným číslem bylo přistavení cisterny a palivem před letadlo, aby nemohlo rolovat na ranvej. Do letadla se vypravilo z Červíčkova příkazu i několik policistů, kteří se snažili vydání Torubarova zastavit. Přímo na palubě letounu došlo ke konfrontaci policistů s ruskými agenty, kteří vydání odmítali. Podle některých informací byla situace velmi vypjatá a málem během ní došlo dokonce ke střelbě.

Ministr financí Miroslav Kalousek, pod jehož gesci pražské letiště jako majetek státu spadá, se následně přihlásil k přistavení cisterny před letadlo a několikrát zopakoval, že se jedná o jeho zodpovědnost. Celé akci se proto začalo přezdívat „Kalouskova cisterna“. Ministr financí se za akční historku stal předmětem kritiky a dokonce na něj padlo i trestní oznámení.

„Událost prověřují na základě přijatého trestního oznámení kriminalisté prvního policejního obvodu. Věc je ve fázi prověřování, v rámci kterého policisté zjišťují veškeré okolnosti a skutečnosti celé situace,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Obvinění tedy ještě nepadlo.

Kalousek se však podle serveru Lidovky.cz na případný výslech těší. „Zatím mě nikdo nekontaktoval, ať si mě pozvou, já jim klidně něco řeknu,“ uvedl prý pro server sám ministr. S výslechy prý má dost zkušeností, protože kvůli nejrůznějším obviněním od opozičních Věcí veřejných prý chodí na policii tak třikrát do měsíce.

Problém kolem kauzy Torubarova protahovaného odletu nejspíš bude mít i policejní prezident Martin Červíček. Brněnský soudce Michael Vrtek jej obvinil, že v souvislosti s událostmi na pražském letišti několikrát lhal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…