Kalouskův úřad může slavit. Podívejte se, kolik mu přineslo nejen zvýšení DPH

25.02.2013 7:02

Ministerstvo financí si v lednu a únoru připsalo nečekaný úspěch, který však pravděpodobně bude spíše souhrou náhod. V prvních sedmi týdnech roku 2013 bylo dosaženo rekordního výběru daní, a to jak samotné DPH, tak jejího součtu s příjmovými daněmi. Podle ekonomů se však z těchto prvních čísel nového roku rozhodně nedá hovořit o trendu.

Kalouskův úřad může slavit. Podívejte se, kolik mu přineslo nejen zvýšení DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Za prvních sedm týdnů roku 2013 vybral stát podle Lidových novin 48,7 miliardy korun, což je o 12,5 procenta více, než ve stejném období loňského roku. Jedná se o rekordní výběr v celé samostatné historii České republiky. Rekord pokořil i součet výběrů z DPH a příjmových daní, a to o více než 73 miliard.

Od začátku ledna byly sazby DPH zvýšeny o jedno procento na 15 a 21 procent. Ke stejnému nárůstu došlo v lednu 2010, jenže tehdy inkaso DPH meziročně pokleslo o 18,8 procenta. Na důvodech takto rozdílných výsledků se analytici neshodnou, rozhodně se však podle nich nedá z takto krátkého období vypozorovat jakýkoliv trend.

„Inkaso DPH se v průběhu roku dost proměňuje, ale důležitý je skutečný trend. V řadě měsíců najdeme různé extrémy, které ale nejsou z hlediska ekonomiky důležité,“ popisuje Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

I podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba je výběr daně v tomto období ještě dozvukem loňského roku. „Ještě doznívá vliv zvýšení spodní sazby o čtyři procentní body v roce 2012,“ myslí si Jakob. Dalším důvodem prý může být znovuobnovení čerpání z fondů EU.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank nevypovídají lednová čísla prakticky o ničem, ale lze z nich říci, že na začátku nového roku nedošlo k nějakému střemhlavému propadu ekonomiky.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…