Kam se Zahradilem? Končí v Bruselu. A mnozí už tuší

05.06.2023 17:02 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ Předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil na tiskové konferenci oznámil, že za rok už nebude kandidovat do Evropského parlamentu. Zahradil se zároveň vzdává místa předsedy klubu europoslanců ODS a s tím spojeného místa ve vedení strany. Nahradí ho europoslankyně Veronika Vrecionová. Reakce na sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat.

Kam se Zahradilem? Končí v Bruselu. A mnozí už tuší
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Zahradil na tiskové konferenci na úvod oficiálně potvrdil zvěsti, že odchází z evropské politiky. „Za rok vypuknou volby do Evropského parlamentu, takže pro vás máme několik důležitých sdělení. Tím úvodním je fakt, že za rok už nebudu obhajovat mandát v europarlamentu, což není zase takové překvapení, protože už se o tom mluví dlouho a lidé z ODS to už vědí řadu měsíců. Já jsem o tom přemýšlel dlouho a dospěl jsem k závěru, že bych nerad odcházel z EP rovnou do důchodu a líbilo by se mi ukončit politickou dráhu na domácí politické scéně,“ prohlásil Zahradil s tím, že zatím nebude upřesňovat, kam by chtěl v domácí politice zamířit.

„Musím ale zklamat i své nevoliče, kteří mě často posílají někam do SPD nebo k Jindřichu Rajchlovi, já zůstávám v ODS jako aktivní člen, já jsem tu stranu spoluzakládal a cítím za ni odpovědnost,“ řekl Zahradil, který je znám svojí náklonností k Číně. „Ve funkci šéfa klubu europoslanců ODS mě vystřídá Veronika Vrecionová, což má řadu výhod, například budeme mít po třech letech v nejužším vedení strany opět ženu, takže se zmenší tak kritika v tomto směru,“ dodal.

Za jeho dlouholetou práci mu poté poděkoval premiér a předseda ODS Petr Fiala. „Chtěl bych tímto poděkovat Janu Zahradilovi za jeho práci v europoslaneckém klubu ODS a za práci ve frakci evropských konzervativců. Nemusím připomínat, že Jan Zahradil působí v české politice od vzniku republiky, byl dlouholetým poslancem a od roku 2004, kdy jsme se stali členy EU, byl pokaždé lídrem kandidátky ODS do eurovoleb. Já vlastně celou dobu, co jsem člen ODS, znám Jana jako europoslance,“ vychvaloval premiér Zahradila.

„To jsou velmi příjemné zprávy,“ uvedl ke konci Zahradila v evropské politice Lukáš Valenta.

A spekuluje se i o jeho budoucnosti. „Takže eurokomisař?“ ptá se další uživatel.

„Že by budoucí velvyslanec v nějaké asijské zemi??“ ptá se další uživatelka.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Takže velvyslanec v ČLR?“ uvedl Miroslav Tauš, zřejmě s ohledem na výše zmíněnou náklonnost Zahradila k Číně.

„Eurokomisař? Velvyslanec… nějaká ta asijská velmoc? :)“ ptá se další uživatel ve stejném duchu

„Můj tip: Jan Zahradil do Senátu v podzimních volbách 2024 v jednom z pražských obvodů. Spíš P2 (Hilšer) nebo P8 (Wagenknecht),“ uvedl další diskutér.

„Že by se ODS konečně odrazila od bahnitého dna?“ ptal se Filip Kouba. „Bohužel si jej nechá,“ odvětil Rudolf Dvořáček.  

„Konečně... Tenhle blbec, Konečná a SPD by měli co nejdřív vypadnout,“ sdělil Miroslav Vlach.

„Kdy konečně přestoupí do Trikolory, když hlásá jejich politiku?“ ptá se také další uživatel.

„Jistě se pro něj najde pěkný flíček v IVK,“ dodává další.

„Hlásí to tu už minimálně rok, takže fakt bomba překvapení,“ okomentoval Zahradilovo rozhodnutí další uživatel.

Na Čínu pak narazil i další uživatel. „To je naprosto skvělá zpráva, zřejmě se stěhuje do Číny,“ zmínil.

„Poslední oposmluvní poslanec jde od válu. Čus, Honzo, chybět nebudeš,“ zmínil další uživatel.

„Dobrá zpráva. JZ by mohl posílit mozkový trust z hanspaulského vršku, tzv. konzervativní lišky,“ konstatuje další diskutující, Libor Němec.

„Najde si Jan Zahradil po konci v EP své první zaměstnání mimo erár, nebo už mu boj za malý stát a nízké daně vynesl tolik, že normálně pracovat nemusí za celý život nikdy?“ zeptal se další uživatel. „Já myslím, že půjde do důchodu financovaného čínským penzijním programem pro spřátelené politiky. Proč by se jinak šel poklonit čínskému velvyslanci v den výročí masakru na Tchien-an-men,“ podotkl Tomáš Peszyński.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zahradil je jeden z poslednich normalnich lidi v ODS, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePavel Mareš , 05.06.2023 18:01:08
Asi by mel z ODS odejit. Fiala, Nemcova,... s temi by se inteligentni clovek nemel spinit!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…