Kancelář ombudsmana k době koronaviru: Cizinci neměli dostatek čerstvého vzduchu

02.08.2020 20:40

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se domnívá, že v době pandemie koronaviru byli představitelé některých institucí příliš přísní k seniorům, k vězňům i k dětem – protože až příliš omezili jejich kontakt s nejbližšími. Píše to server Novinky.cz poté, co Šimůnková zkontrolovala 12 zařízení v Česku.

Kancelář ombudsmana k době koronaviru: Cizinci neměli dostatek čerstvého vzduchu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Monika Šimůnková

Šimůnková po kontrole v dětských domovech, v domovech pro seniory, v psychiatrických léčebnách, v zařízeních pro běžence nebo v sociálních ústavech uvedla, že některá opatření byla přehnaná, ale zároveň, že všichni dělali maximum možného. 

Podle jejích slov například část dětských domovů byla neprodyšně uzavřena, kdy pak byly přerušeny kontakty mezi rodiči a dětmi; jiné dětské domovy naopak poslaly děti na celou dobu karantény domů na tzv. dovolenku. Šimůnková sice rozhodnutí ředitelů podle svých slov chápe, ale obává se, že šlo o nepřiměřený zásah do práv dětí.

A obdobně hovořila i o věznicích, kdy nejprve za vězni mohla na návštěvu jen jedna osoba, na přímluvu Šimůnkové pak byla povolena jedna dospělá osoba a jedno dítě. 

Ve své zprávě také apelovala na ředitele sociálních ústavů, aby vnímali situaci seniorů, kdy při přerušení jejich kontaktu s rodinou může dojít ke strádání.

Server Týden.cz pak zaznamenal slova Šimůnkové, kdy podle ní nedošlo v žádném z 12 zařízení, která navštívila, ke špatnému zacházení. Jako problematické však v některých případech označila striktní zákazy kontaktu, návštěv či vycházek. „Ačkoliv chápu důvody, které ředitele k přijetí opatření vedly, domnívám se, že zavedením plošných zákazů došlo k nepřiměřenému zásahu do práv dětí a jejich rodin,“ míní Šimůnková. Dodala, že podporuje zařízení, aby hledala cesty, jak bránit vnesení nákazy, aniž by docházelo k sociální izolaci.

Šimůnková pak vypíchla jedno ze zařízení pro cizince, kde podle ní vládla atmosféra, v níž se vytrácelo vnímání umístěných jako lidí a namísto toho na ně bylo pohlíženo jako na zdravotní hrozbu, i když měli negativní test na covid-19. „V jiných typech zařízení takto restriktivní opatření přijata nebyla,“ řekla.

Pracovnice kanceláře Barbora Matějková pak dokonce doplnila, že „cizinci neměli dostatek čerstvého vzduchu, informací a smysluplného lidského kontaktu“. 

Zástupci kanceláře ombudsmana navštívili celkem dvě věznice, dvě zařízení sociálních služeb, čtyři zařízení pro děti, dvě pro cizince a dvě psychiatrické nemocnice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…