Kapitalismus degeneruje. Jsme kolonií západních zemí. Komunista Skála odkryl Witowské, jak bude vypadat přáští socialismus

03.07.2017 20:11

Moderátorka Světlana Witowská v pondělním Interview ČT24 přivítala místopředsedu komunistů pro ideologii Josefa Skálu. Před kamerami veřejnoprávní televize vysvětloval, kdy komunisté znovu nastolí socialismus a jak bude vypadat. Pustil se také do NATO a do Evropské unie. Kvůli uprchlické krizi.

Kapitalismus degeneruje. Jsme kolonií západních zemí. Komunista Skála odkryl Witowské, jak bude vypadat přáští socialismus
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda KSČM Josef Skála na předvolebním setkání ve Frýdku-Místku

Ve svém volebním programu KSČM slibuje, že počítá s obnovou socialismu. Kdy k tomu dojde? „Až kapitalismus ukáže, co všechno ještě nezačne řešit, a až nastane čas pro zásadní změnu,“ oznámil Skála. A jak by tento socialismus měl vypadat? Bude to socialismus pro celou společnost, nastavený ve prospěch všech. Dnes prý totiž lidem chybějí sociální jistoty. Lidé čelí pastem postkapitalistické společnosti a ty prý komunisté odstraní. „Dnešní vývoj kapitalismu je na sestupné spirále a už degeneruje,“ udeřil komunista.

Dnes prý žijeme ve světě, kdy obrovské množství peněz z této země míří do zahraničí, a to musí přestat. Komunisté to hodlají prosadit, až dostanou šanci sedět ve vládě, kde budou moct prosazovat svůj koaliční program. „Jestli by se např. (koaliční partner) zavázal, že uvalí moratorium na asociální kroky a uvalí moratorium na veškeré válečné přípravy ohrožující Českou republiku,“ předestřel postkomunistické požadavky Skála.  

Za agresivní akce považuje počínání NATO. „Nedovedu si představit komunistickou podporu vlády, která by pokračovala v chomoutu politiky NATO,“ rozčiloval se Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Vysvětloval také, proč komunisté chtějí zrušit Ústav pro studium totalitních režimů. Protože údajně nepostupuje vědecky a šíří pavlačové drby. Tak to alespoň vidí Skála. Kdyby to tito vědci z ÚSTR mysleli vážně, zabývali by se údajně také poválečnými zločiny Spojených států a dalších západních zemí. Kdyby to lidé z ÚSTR mysleli vážně, zabývali by se také komunistickými oběťmi totalitních režimů.

Pár slov padlo i k uprchlické krizi. Velmi tvrdých slov. „My sami jsme kolonií těchto západních zemí, takže nevidím důvod, proč bychom měli asistovat tomu šílenému nápadu a otevírat dveře migrantům. Od nás odchází asi patnáctkrát víc peněz do zahraničí, než k nám přichází z evropských fondů,“ hřímal Skála. Pak se znovu obul do NATO, které by nás podle jeho názoru mělo chránit před uprchlíky, ale nedělá to. Až Česko vystoupí ze Severoatlantické aliance, na čemž komunisté trvají, zajistí prý naši bezpečnost kolektivní dohody o bezpečnosti ve světě.

Ve druhé polovině pořadu vykreslil svůj názor na prezidentskou volbu. Před KSČM prý stojí všeho všudy dvě varianty. Buď komunisté postaví svého kandidáta, nebo podpoří Miloše Zemana. Strana je v tomto směru rozdělená. Jsou tam lidé, kteří chtějí rovnou podpořit Miloše Zemana, osobně se Skála domnívá, že podpořit vlastního kandidáta má svůj smysl.

Tady se ptám já, usadila Skálu moderátorka

Witowská se Skály také zeptala, zda komunisté mohou za smrt Milady Horákové, na které byla spáchána justiční vražda tehdy vládnoucím komunistickým režimem. Skála chtěl položit protiotázku na zločiny, za které jsou údajně zodpovědné Spojené státy. „Tady se ptám já,“ zarazila Skálu moderátorka. „Dobře, ale já můžu klást protiotázky? Nebo snad nesmím?“ ptal se Skála. „Můžete,“ odvětila Witowská.

A Skála toho ihned využil. „Nezdá se vám, že za posledních patnáct až dvacet pět let se prohnaly světem válečné zločiny, i podle Norimberských zákonů, kterým jisté síly v této zemi přizvukovaly. Budete je také hnát ke zodpovědnosti?“ ptal se místopředseda KSČM pro ideologii.

Odpovědi se mu nedostalo. Witowská se místo toho zeptala na ekonomické plány komunistů. Host prozradil, že fyzické osoby, které si ročně přijdou na 960 tisíc a více korun, by měly platit daň 25 procent. Lidé, kteří vydělávají do 180 tisíc, by měli platit daň jen 12 procent a lidé, kteří se pohybují mezi 180 až 960 tisíci, by platili daň 19 procent. Ovšem počítáno z hrubé mzdy. Superhrubou mzdu by prý komunisté zrušili.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…