Kardinál Duka: Jsme na straně národa

08.10.2017 19:11

Kardinál Dominik Duka se v komentáři pro server Aktuálně.cz vrátil ke svému kázání ve Staré Boleslavi. Za toto kázání, kde Duka mimo jiné pravil, že nadcházející volby budou pro umlčovanou většinu příležitostí promluvit, sklidil uznání i kritiku. Kritiku např. za to, že mluvil ve prospěch národa, a Duka nechápe proč.

Kardinál Duka: Jsme na straně národa
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Kardinál Dominik Duka uctil památku padlých československých parašutistů.

Český nejvyšší církevní činitel kardinál Dominik Duka pronesl u příležitosti svatováclavských oslav ve Staré Boleslavi kázání, v němž pravil, že nadcházející volby do sněmovny budou pro umlčovanou většinu příležitostí promluvit. Prosil také Boha za to, aby se uprchlíci z různých koutů světa mohli vrátit do svých domovů.  

Někteří lidé Dukovi za toto kázání poděkovali, jiní ho zkritizovali a dali mu najevo, že už nemá lidem co říci. Zvláště když zamrzl u pojmů, jako je vlastenectví. Duka uznává, že to může být pravda, ale to prý nijak nezmění kardinálův názor, že vlastenectví je ctností.

„Na pouti také byla skupinka několika radikálních křesťanských feministek, které jsou pro média takovou kuriozitou, že jim dávají velký prostor. Ale takový je mediální svět, to chápu. Co vůbec nechápu, je jejich transparent ‚Nevěříme v národ‘. My jako křesťané věříme v Boha. Nicméně jsme na straně národa. To je ostatně věta, kterou pronesl ve vypjaté situaci podzimu 1989 sám kardinál Tomášek. Rád bych tedy věděl, na jaké straně je ona skupinka. Možná se vracejí časy proletářského internacionalismu, nechci jim nic podsouvat, avšak za sebe jako věřícího katolíka chci jasně říct, že slova národ, vlast jsou mi posvátná,“ napsal kardinál.

Celý článek naleznete zde.

„Připomeňme oběti heydrichiády, druhé světové války či padesátých let. Ty oběti pokládaly životy za budoucnost, pro nás! Ptám se, jak se podíváme do očí hrdinům a vojákům našich tří odbojů. Jsem spolu s církví na straně tohoto národa a nestydím se za to,“ doplnil Dominik Duka.

Pokud jde o onu umlčovanou většinu, Duka měl prý na mysli většinu tradičních rodin, které dostanou prostor projevit se ve volbách. Proti této většině stojí menšiny, které se snaží nazývat rodinami také jiná partnerství. Duka zdůraznil, že nebere těmto menšinám právo na názor, ale nemůže s nimi v žádném případě souhlasit. Tradiční rodina je podle Duky jen jedna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…