Kardinál Duka promluvil o uprchlících, nikoliv však „sluníčkově“

08.09.2015 8:21

Nad tím, do jaké míry pomáhat uprchlíkům, kteří v těchto dnech zaplavují evropský kontinent po statisících, se na vlnách rádia Proglas zamyslel kardinál Dominik Duka. Pomáhat lidem v nouzi se podle něj má, ale musí se přitom dodržovat právo. A navíc právo na život a bezpečí našich rodin a občanů této země je nadřazeno všem ostatním právům.

Kardinál Duka promluvil o uprchlících, nikoliv však „sluníčkově“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Připomíná, že pomáhat člověku v nouzi je přirozená, nejen křesťanská zásada. „Když se namaneme k havárii, neptáme se po politické příslušnosti či víře zraněných. Běžíme a pomáháme, seč nám síly stačí. Dokonce ani nečekáme, že nás někdo o pomoc požádá,“ píše.

Celý text je ZDE

Zároveň ale podotýká, že bychom byli asi dost nemile překvapeni, kdybychom pomáhali zraněnému a on se po naší obětavé pomoci domáhal našich peněz či zakoupení mobilu, protože si potřebuje zavolat domů.

Upozorňuje, že už před několika měsíci byla české vládě nabídnuta v záležitosti uprchlíků pomoc církví, nejen katolické, ale i ostatních. „Nabízíme pomoc v těch oblastech, kde jsme něco platní. Protože máme například kontakty s představiteli církví a charitativních organizací v zemích, odkud uprchlíci přicházejí, nabízíme záruku bezúhonnosti těch, které bychom měli přijmout,“ podotýká.

Se skutečnými migranty se k nám mohou dostat i naši nepřátelé

Zároveň je ale přesvědčen, že se naše země nachází ve vážném stavu. „Jsme spojenci NATO, podílíme se i na vojenských operacích. To vyvolává nebezpečí, že se k nám s vlnou skutečných migrantů dostanou i nepřátelé. Víme přece dobře, jak dovedou zneužít mladých lidí, dokonce i pouhých dětí k teroristickým činům,“ obává se. Proto je podle něj spolu s otevřenou náručí na místě i ostražitost.

Migranti nebudou moci v cizí zemi dělat cokoli

Připomíná, že není dovoleno překročit hranice státu bez identifikace příchozích. „Je tedy třeba dodržovat právo a je pochopitelné, že tito lidé musí být prověřeni. Jestliže opravdu utíkají před válkou, nebezpečím smrti, jistě pochopí, že dostanou střechu nad hlavou, jídlo a pití a základní potřeby, ale nebudou moci dělat v cizí zemi cokoli,“ uvádí Duka.

A dotýká se i dalšího problému: „Jestliže někdo tvrdí, že ptát se na náboženskou orientaci těchto utečenců je bezvýznamné nebo že se tím porušují lidská práva, pak si myslím že právo na život a bezpečí našich rodin a občanů této země je nadřazeno ostatním právům. Neznamená to žádné kastování, ale rozumné uvažování – slyšeli jsme snad někdy, že by křesťané či Židé z těchto zemí v Evropě působili jako teroristé?“

Zodpovědné státy si musí uvědomit nebezpečí rozvratu

Dukovi se také zdá, že úsilí mnoha imigrantů dosáhnout některých cílových zemí, opakování hesla Hungary no good, German good je obrazem organizované kampaně. „Připadá mi to podobné podpoře guerill za 2. světové války proti britskému impériu nebo podpora SSSR a jeho satelitů některých složek států v minulých desetiletích,“ domnívá se.

Pokud mají být podle Duky vlády zodpovědné, je třeba si uvědomit i nebezpečí rozvratu. Neblahým případem je prý Libanon.

Duka také naznačuje, že bychom neměli přijímat mladé zdravé muže z řad imigrantů. „Na prvním místě v celé historii křesťanské Evropy by měla být naše péče o děti a jejich matky a bezbranné ženy. Teprve poté přijdou na řadu ostatní. I my musíme vyžadovat od mužů těchto zemí, aby své země bránili, aby bránili své domovy a rodiny.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…