Karel Bond, Kalouskova česnečka a jiřinky komunistů... Předvolební kampaň finišuje

12.10.2013 20:00

REPORTÁŽ Z dosavadního průběhu předvolební kampaně v nejmenším kraji republiky, Karlovarském, to zatím vypadá, jako by na zdejší voliče kandidáti příliš nesázeli. Ostatně probojovat se do Parlamentu se podaří jen promile z nich.

Karel Bond, Kalouskova česnečka a jiřinky komunistů... Předvolební kampaň finišuje
Foto: Hana Čechová
Popisek: Billboard hnutí Ano na Karlovarsku

Výsledkem je, že se na kandidátkách neobjevuje ani jedna celostátně známá politická či populární tvář. V chudém regionu je k vidění jen pár billboardů a občané zatím mohli navštívit jen minimum předvolebních mítinků.

Kdyby se měli voliči rozhodovat podle velkoplošných plakátů, největší šance na vítězství by získali dva populární kuchaři, lákající na novou televizní cooking show. V počtu reklamních poutačů totiž bezkonkurenčně válcují tu a tam umístěné billboardy politických stran. V jejich případě převládá Babišova tvář nad neurčitým modrým sdělením „Volím pravici“ a oranžovým „Dáme zemi do pořádku“.

Nezřídka se navíc stane, že nudné politické apely jsou umístěny pod nejrůznějšími lákavými nabídkami, například pozvánkou na koncert Alexandrovců s Helenou Vondráčkovou. Kouzlo nechtěného pak nastane, když se vedle lídra ČSSD Sobotky objeví usměvavá tvář elegantního populárního herce, propagujícího obleky jisté značky. Možná se ale zatím nepříliš lákavá venkovní reklama rozzáří během října, kdy se má objevit nový triumf TOP 09. Lídr strany se totiž na billboardech objeví jako Karel Bond Schwarzenberg. 

Kalouskova česnečka

V případě TOP 09 se  může potencionální volič navíc vydat do vybraných restaurací, kde na něj čeká TOP menu. Jedenkrát týdně na něj bude čekat menu složené z nejlepších jídel. Tým topky zjevně sází na to, že láska prochází žaludkem. Příklad jídelníčku nám prozradil krajský volební manažer TOP 09 Lukáš Otys: „Budete moc setkat například  s Kalouskovou česnečkou nebo Hamburgrem dle Romana Malečka. Obsluha bude oblečena do barev TOP 09 a každý host obdrží propagační předměty s Karlem. Hřebem bude možnost se nechat obsluhovat krajským lídrem Romanem Malečkem, popřípadě dalšími kandidáty.“  Otys nám také prozradil, že rozpočet kampaně TOP 09 nepřekročí 700 tisíc korun.

Komunistický ples

Na zábavnější formu kampaně se mohou těšit i příznivci KSČM. Kandidáti projedou během října kraj velmi pečlivě a  zastaví se prakticky v každé vesnici. Předseda karlovarské organizace Josef Murčo ParlamentnímListům.cz přiblížil, kde se například setkají s voliči: „Projedeme kraj od Aše po Jáchymov, sejdeme se s občany v restauracích nebo na náměstích, výjezdy máme prakticky každý den. Kampaň jsme zahájili 26. září v hasičárně v Teplé.“

Komunisté se mohou pochlubit také jednou originální předvolební akcí, Jiřinkovým plesem v atraktivním prostředí karlovarských Alžbětiných lázních.
Sociální demokraté však zůstali u tradiční šablony, lid svolávají na náměstí měst, kde mají nejvíce příznivců, například v Sokolově nebo Ostrově, a sází více na výřečnost a argumenty lídra Bohuslava Sobotky či popularitu hejtmana kraje Josefa Novotného, ale i svých starostů, jimž se podařilo z křesla vystrnadit kolegy z ODS.

Tajenka ODS

Tato strana  zjevně sází na nejvěrnější a velmi inteligentní voliče. Ti totiž musí vše potřebné dedukovat z anonymních modrých plakátů a věřit, že pravice rovná se jedině ODS, i když  v kraji působí strany mnohem pravicovější a aktivnější. Při návštěvě regionálních webových stránek se případný volič nedozví vůbec nic. Rubrika Kalendář má zcela prázdná pole. Poslední článek v rubrice Novinky pochází ze začátku září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …