Karneval krys. Jozef Banáš se rozpovídal o dnešní politice

21.12.2023 18:41

Slovenský spisovatel a bývalý politik Jozef Banáš radí lidem, aby raději přestali sledovat politické dění, protože jde stejně jen o „karneval krys“. Politici totiž podle něj ve skutečnosti vůbec nebojují za občany, ale vždy jim jde jen o moc. „Je to stále o tom stejném, jak se dostat k moci a jak si udržet moc, a ti občané, kteří tam házejí ty hlasy, to je všechno jenom taková stafáž, aby se ti politici k moci dostali,“ prohlásil Banáš, že by se lidé neměli spoléhat na politiky a stát, ale postarat se o sebe sami.

Karneval krys. Jozef Banáš se rozpovídal o dnešní politice
Foto: Repro Youtube
Popisek: Slovenský spisovatel Jozef Banáš

Banáš letos vydal nový román Karneval krys a v rozhovoru pro Inovaci republiky uvedl, že politika je také takový karneval krys. Lidé by politiku proto neměli tolik sledovat, protože to jen zbytečně budí velké vášně a rozděluje společnost.

„Lidem doporučuji, aby si zachovali nějakou normálnost, aby si zachovali vnitřní integritu a nějakou radost ze života. Radši ať to nesledují, ty politické komentáře a rozhovory a zpravodajství. Protože to je stále o tom stejném, jak se dostat k moci a jak si udržet moc, a ti občané, kteří tam házejí ty hlasy, to je všechno jenom taková stafáž, aby se ti politici k moci dostali,“ má jasno Banáš.

„Radši ať se lidé věnují rodině, přátelům, svému vnitřnímu klidu a přírodě. Pokud máte nějaké stresy, tak běžte do přírody, protože tohle se stále opakuje. A tím, že se o to zajímáme, tak to energeticky stále podporujeme, samozřejmě, protože politika je nejlepší tehdy, když lidé ani nevědí, kdo je prezident, premiér, ale vše funguje a lidé mají pocit, že to funguje,“ tvrdí spisovatel.

Banáš doufá, že se politická situace nejen na Slovensku v příštím roce uklidní.

„Ale je to o lidech, musíme posouvat svoje hodnoty a pracovat sami na sobě. Jak řekl Tomáš Baťa: ‚Pokud chceš vybudovat velkou firmu, nejdříve vybuduj sám sebe.‘ Pokud sami nebudeme pracovat, tak se to nikam neposune, to budeme pořád ukazovat na politiky, na novináře, na faráře, na učitele a kvůli těm všem se já nemám dobře. Ale my si musíme vzít svůj osud do vlastních rukou,“ dodal s tím, že má dobrý pocit z roku 2024, že se jak na Slovensku, tak v západní civilizaci jako celku věci uklidní, že přibude u lidí duchovních hodnot a budou klesat ty materiální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …