Kauza BIS: Chudák Rittig a Nagyová? Chtějí jim prý ztížit či znemožnit obhajobu

10.06.2015 8:38

Kvůli tomu, že by mohli být na právech zkráceni obvinění, mimo jiné exšéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) a lobbista Ivo Rittig, odmítá olomoucké státní zastupitelství odtajnit obžalobu v kauze Bezpečnostní informační služby. Informuje o tom server Lidovky.cz. Zastupitelství nyní podalo stížnost k vrchnímu soudu, neboť utajenou obžalobu mu Městský soud v Praze vrátil.

Kauza BIS: Chudák Rittig a Nagyová? Chtějí jim prý ztížit či znemožnit obhajobu
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

„Pokud by v usnesení o zahájení trestního stíhání nebylo konkrétně uvedeno, jakou informaci, která byla utajována podle příslušných předpisů, měl obviněný vyzvídat či vyzradit, mohlo by mu to ztížit či dokonce znemožnit obhajobu,“ napsal podle serveru do stížnosti státní zástupce Rostislav Bajger. 

I přestože možným poškozením práv na obhajobu argumentoval i městský soud, obžalobu smetl a žádá odtajnění. Vnímá totiž riziko, že kvůli případnému utajení projednávání kauzy by hrozilo anulování hlavního líčení před odvolacím soudem. 

O celém případu tak nyní bude rozhodovat vrchní soud. Podle náměstka olomouckého vrchního zástupce Pavla Komára je v případě neúspěchu možné žalobu přepracovat tak, aby mohla být veřejná. „Kladli bychom jim za vinu něco nekonkrétního a ztížili jim tak možnost se účinně bránit,“ konstatoval pro Lidovky.cz.

Původní text čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…