Kauza BIS: Rezident Zeman, sekla Pekarová. Jiní šli ještě dál

23.08.2021 7:56 | Ze sítí

Prezident Miloš Zeman se v neděli znovu obul do BIS a naznačil, že ho tato česká tajná služba odposlouchává. A z koalice Spolu, to jest z koalice ODS, lidovců a TOP 09, brzy přišla rázná odpověď. Pokud k tomu má BIS pádný důvod, pak je v pořádku, že monitoruje aktivity lidí, u kterých je vážné podezření, že ohrožují bezpečnost a zájmy naší země.

Kauza BIS: Rezident Zeman, sekla Pekarová. Jiní šli ještě dál
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz konstatoval, že ho Bezpečnostní informační služba odposlouchávala. Posléze dodal, že tajná služba odposlouchávala telefon jeho poradce Martina Nejedlého. A všichni vědí, že prezident nemá telefon, že si ho tedy musí občas půjčit pro vyřizování hovorů a když si ho půjčí od Martina Nejedlého, je jeho hovor odposloucháván ze strany BIS.

V rozhovoru také prozradil, že mu premiér Babiš údajně přislíbil, že odposlech prezidentových spolupracovníků zarazí. Šéf hnutí ANO však krátce na to oznámil, že k tomu nemá kompetence a nic takového neudělal.  

Z koalice Spolu směrem k Hradu zahřmělo.

„Pokud k tomu má BIS pádný důvod, pak je v pořádku, že monitoruje aktivity lidí, u kterých je vážné podezření, že ohrožují bezpečnost a zájmy naší země, ať se to někomu líbí, nebo nikoliv. Od toho zde totiž BIS je a zodpovídá se vládě, která jí ukládá priority pro její práci,“ vypálil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jeden z lídrů koalice Spolu.    

Zeman a BIS

Ozvala se i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Miloše Zemana označila za „rezidenta“.

„Rezident Zeman by se měl především zamyslet, co to má kolem sebe za lidi, když se nimi musí zabývat kontrarozvědka,“ doporučila prezidentovi.  

Europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil si ještě přisadil. „A hned je konkrétní důvod na světě, proč Miloš Zeman nenávidí BIS,“ poznamenal europoslanec.  

Zeman a BIS

Kanonádu namířenou na Hrad uzavřela poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Kdyby okolí prezidenta Zemana nehájilo ruské zájmy, nebylo napojeno na lidi ze sankčního seznamu a nebylo ohrožením suverenity našeho státu, nemuseli bychom dneska řešit, jestli je, či není prezident a jeho okolí odposloucháváno. Miloš Zeman dlouhodobě ukazuje, že mu jsou bližší ruské zájmy než ty české. Snaha ovlivnit a zasahovat do práce českých tajných služeb je naprosto odsouzeníhodná a buďme rádi, že tento ruský (p)rezident nemá na BIS vliv,“ konstatovala. 

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Sama BIS odmítla informace zveřejněné prezidentem jakkoli komentovat, jen zdůraznila, že vždy postupuje v souladu se zákonem.

Zeman a BIS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…