Kauza „muž v hnědé bundě diriguje nácky“: Bylo to prý jinak

18.02.2016 9:35

Za videem, které zachycuje události během demonstrací 6. února 2016 a které prezentuje údajnou státními složkami připravenou provokaci v podobě zinscenovaného sporu mezi dvěma názorově protichůdnými skupinami, stojí ruská propaganda. Tak vyznívá článek Romana Mácy na serveru Neovlivní.cz, vedeném investigativní novinářkou Sabinou Slonkovou.

Kauza „muž v hnědé bundě diriguje nácky“: Bylo to prý jinak
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Máca poukazuje na to, že zmíněné video bylo opatřeno svéráznými titulky, které mají diváka za použití expresivních výrazů vtáhnout do děje a vysvětlit mu tak běh událostí. Následně bylo toto video sdíleno na facebookové stránce We Are Here At Home.com, odkud se rychle šířilo. Za několik málo dní získalo více než půl milionu zhlédnutí.

Máca si všímá toho, že video vyvolalo pozornost proruského portálu aeronet.cz. „Tento portál tak publikuje vlastní článek včetně zmíněného videa a opatřuje ho svérázným titulkem o provokační akci, neuvěřitelné inscenaci režimu a jeho manipulování s veřejným míněním,“ píše Máca.

Celý text je ZDE

Tvrdí, že obsah zmíněné FB stránky plně koresponduje s tématy, se kterými pracuje proruská dezinformační kampaň v ČR. „Na stránce tak nalezneme řadu příspěvků týkajících se uprchlické krize, islámu, odporu proti politice USA a EU, příspěvky zesměšňující premiéra Sobotku a velebící prezidenta Zemana apod. Mezi ně je zamíchán další obsah, který prezentuje Rusko a politiku Kremlu v dobrém světle,“ uvádí Máca.

Zmíněné video má podle něj ještě více podnítit znepokojení občanů, eskalovat vnitřní konflikt a podkopat důvěru k institucím.

Máca se proto rozhodl dohledat konkrétní osoby, které za danou facebookovou stránkou stojí.

Podrobně popisuje své pátrání, jehož výsledkem je, že za ní stojí Petr Mančík, zřejmě žijící ve Spojených arabských emirátech. Mančík je prý migrant podle všeho žijící mezi muslimy. A není údajně pouhým nadšeným občanským aktivistou, ale profesionálem v oblasti internetového marketingu a PR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…