Kauza silnic a dálnic, která škodila i Haškovi: Vyhozen vyšetřovatel

12.07.2012 7:04

Vyšetřovatel v kauze Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) byl odvolán. Podle státní zástupkyně Jany Jahodové neplnil povinnosti, které mu zadala. Vyšetřování je od začátku plné kontroverzních situací. Například údajné nalezení bájného Halova seznamu zkorumpovaných politiků na začátku roku zavařilo i jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi.

Kauza silnic a dálnic, která škodila i Haškovi: Vyhozen vyšetřovatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

S informací přišel sever Týden.cz. Jahodová se rozhodla k radikálnímu kroku, který by mohl urychlit vyšetřování. Učinila tak chvíli poté, co odstoupil vrchní zástupce Vlastimil Rampula, který byl v minulosti podezříván z toho, že záměrně zpomaloval průběhy citlivých kauz. ŘSD je podezřelé z nevýhodného pronájmu dálničních odpočívadel, čímž mohlo stát připravit až o stamiliony korun. Vyšetřování je v plném proudu a výslechy svědků stále probíhají, což potvrdila serveru i sama Jahodová: "Vyslechnuto jich bylo několik desítek." Stále se také čeká na znalecké posudky, konec vyšetřování je podle ní ještě stále v nedohlednu.

V kauze ŘSD jsu obviněni čtyři lidé a to bývalý výkonný ředitel Michal Hala, generální ředitel Petr Laušman, podnikový právník Robert Wolf a představitel firmy Monstera International Jiří Neužil. Právě jeho firma měla mít odpočívadla od ŘSD pronajatá. Vyšetřování hlavních aktérů pak od začátku provázely skandály. Jedním z nich byl údajný Halův jmenný seznam těch, kteří měli co dočinění s úplatky a daly se na něm nalézt jména lidí ve vrcholné politice. Seznam měl být nalezen při domovní prohlídce Halova domu na začátku letošního roku. S informací jako první přišlo Právo, po čase se ale ukázalo, že se jedná o naprostý nesmysl a žádný seznam neexistuje.

Kauza ŘSD škodila i Haškovi

Na seznamu se ale podle prvních informací mělo objevit i jméno jihomoravského sociálně demokratického hejtmana Michala Haška. To otřáslo základnou ČSSD a pro Haška mohla mít celá aféra nepříjemné následky. "Považuji to za umělé spojování mého jména s panem Halou a kauzou ŘSD za neuvěřitelnou politickou prasárnu, ať už za ní stojí kdokoliv a má sloužit čemukoliv," řekl tehdy ParlamentnímListům.cz. Smyšlený seznam ale vyburcoval některé politiky k politické obrodě, například senátor za ČSSD Vladimír Dryml se nechal slyšet, že musí dojít k očistě ČSSD a podlě něho byl kromě Haška blízký Halův přítel například i Sobotka a "další regionální politici".

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…