Kauzu Berky a Union banky už začal řešit olomoucký vrchní soud

21.02.2013 14:40

Olomoucký vrchní soud se již začal zabývat nejsledovanějšími případy, kterých se letos v lednu dotkla amnestie prezidenta Klause. Kauzu ústeckého soudce Jiřího Berky i zkrachovalé Union banky dostali na stůl soudci odvolacího soudu v těchto dnech.

Kauzu Berky a Union banky už začal řešit olomoucký vrchní soud
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Tisíce stran spisů budou znovu probírat na základě stížnosti státních zástupců proti rozhodnutí krajských soudů, které kauzy amnestovaly. Rozhodnutí podle soudců nepadne v nejbližších dnech, očekávat je lze nejdříve v řádech týdnů.

V kauze údajně zmanipulovaných konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky táborský krajský soud v plném rozsahu amnestoval Berku, Daniela Thonata a Lubora Kindla. Částečně pak Vladislava Větrovce a Martu Čihákovou. Kauzou se přitom olomoucký odvolací soud zabýval již loni v květnu, kdy rozsudek krajského soudu v neveřejném zasedání zrušil a případ vrátil zpět krajskému soudu. Rozsudek měl prý lépe zdůvodnit.

Kauza podezřelých konkurzů se táhne od roku 2003. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, v němž je obžalováno 12 lidí. Devět jich krajský soud v roce 2010 nepravomocně odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby.

V případě zkrachovalé Union banky se amnestie podle ostravského krajského soudu týká pětice bývalých manažerů banky a jejich spolupracovníků z majetkově propojených firem. Trestní stíhání v jejich případě trvá víc než osm let. Vyhlášení rozsudku přitom bylo naplánováno na 22. ledna. Také v tomto případě si státní zástupce dozorující kauzu podal proti rozhodnutí soudu stížnost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…