Kde skončí zdražování? Václav Klaus ví, kam směřujeme. Nejde to zastavit

21.04.2022 21:20 | Ze sítí

Inflace pomalu šplhá už ke třinácti procentům. Bývalý prezident Václav Klaus v internetové televizi XTV upozorňoval, že neexistuje nic na její zastavení. Když hovořil o měnové reformě, moderátorovi Lubomíru Xaveru Veselému doslova došla slova a vstávaly chlupy hrůzou. Kontroly marží exprezident označil za „středověké blouznění“. Někdo by měl Čechům říct, že řešení inflace zkrátka neexistuje. Optimismus nezazněl ani v souvislosti s odhadováním konce války na Ukrajině. Podle Klause není vyloučené, že bude „nekonečná“ a bohužel citelně její dopady pocítí právě nejzranitelnější Česká republika.

Kde skončí zdražování? Václav Klaus ví, kam směřujeme. Nejde to zastavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Pořad otevřela otázka, kdy válka na Ukrajině skončí. „Nevím. Já jsem si se zájmem přečetl to, co navrhuje bývalý veliký šachista Kasparov, se kterým jsem měl tu čest asi dvakrát hovořit. On je analytik, šachový analytik a ruské téma je jeho velké téma. Fakt jsem si to poctivě přečetl a říkal jsem si, že ani ten Kasparov prostě nic neví, jen prázdné fráze.

Ale bojím se. Protože se angažuji nepřetržitě v tomto: jednat, příměří, zastavit, pak hledat nějaké konečné řešení. A všichni mne pošťuchují, všichni mne karikují. Zejména někteří naši velicí bijci Ruska a Putina. Tak já nevím, oni všichni chtějí bojovat donekonečna, zlikvidovat jednu z těch zemí. Česká většina chce zlikvidovat Rusko, ale tudy cesta podle mne nevede.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Tato cesta vede k tomu, že ta válka bude nekonečná. Představy, že Rusko to chce do 9. května vše ukončit, to je blouznění, dětinské představy. Nic takového možné není, mám z toho skutečně strach. Mám pocit, že opravdu hrozí, toho já se velmi bojím. Důsledky této války budou narůstat i pro země, které jsou bezprostředně mimo ten válečný konflikt. A Česká republika je jednou z nejzranitelnějších v tomto smyslu,“ konstatoval exprezident.

Víkendové francouzské prezidentské volby nebudou mít na válku prý žádný vliv. „Libovolný výsledek francouzských voleb nebude pro Ukrajinu statisticky významný. Nedovedu si představit, v čem by významný mohl být, jak by mohl změnit myšlení Rusů a Ukrajinců... tyto volby s tím neudělají nic,“ pokrčila bývalá hlava státu rameny.

V kontextu toho se věnoval také energetice. Pražská plynárenská razantně zdraží plyn. A to v průměru o 39 procent. „Je to krůček k té katastrofě. Katastrofou je evropské zelené šílenství, které nás vždy chtělo zahubit, to se vše teď projevuje. Nevím, co jiného bych řekl, tím to vše začalo. Válka na Ukrajině a naprosté odstřižení od plynu z Ruska je další prvek toho celého procesu, jednotlivé části celé mozaiky,“ soudí Klaus.

Očekává spolu s extrémním zdražováním i občanské nepokoje? „Občany už tohle dávno přestalo bavit. Státy si vesele žijí na dluh s rozpočtovými deficity, pokud to vše bude pokračovat dál, tak tu inflace je a bude. Jestli to někomu nedochází a nazývá to stále slovem zdražování... ve skutečnosti je to hluboká ekonomická porucha, jejímž důsledkem je růst cen.

Je možné na růst cen dát chvíli pokličku, že stát zakáže, aby se zvýšila cena toho či onoho... to je možné krátkodobě, protože pak se pod tou pokličkou ta voda vaří o to více a hrozí ještě daleko víc, že to vybuchne. To je pouze odklad,“ řekl k inflaci, která se blíží ke třinácti procentům a bude dál stoupat.

Kontroly marží, se kterými přichází vláda, označil v tomto případě za „středověké blouznění“. „Tou pokličkou je poslat tisíce úředníků, kteří budou kontrolovat marže našich prodavačů. Tudy svět neběží, jde o absolutní zásah do racionality ekonomického uspořádání! Velikost marží je důsledkem naší inflace, nikoliv příčinou inflace! To je klíčové. Nic jako spravedlivá a správná cena prostě není. A naši dnešní regulátoři se pořád vracejí do středověkého blouznění o spravedlivé ceně, pořád si myslí, že oni ji znají. To je nesmysl. Potřebují vytvořit makroekonomickou rovnováhu, pak ty marže přestanou bláznit,“ kroutil nevěřícně hlavou Václav Klaus.

Historická metoda použitá k zastavení bobtnající inflace je podle Klause „měnová reforma“. „Čili to, co se u nás prožilo v roce 1953. Já jen chci tuto hrůznou strašnou představu vnuknout lidem, kteří stále mají sen, pocit, že existuje rychlá metoda, která zítra tu inflaci zastaví. Prostě neexistuje! Bylo by darebné něco takového šířit mezi naší veřejností. Veřejnost to nebrala dostatečně vážně a nežádala po politických stranách, aby boj s rodící se inflací byl základním prvkem volebních programů,“ dodal.

Moderátor Lubomír Xaver Veselý jeho slovům mlčky přihlížel a ztratil slova: „Já vůbec nevím, co mám říct,“ přiznal se a dodal. „Před týdnem jsme vedli s kolegou debatu a říkali jsme, kdo první asi vysloví z relevantních zasvěcených lidí sousloví měnová reforma. Nechci to brát vůbec v úvahu ani si to připustit, běhá mi z toho mráz po zádech,“ dovysvětlil.

„Také si to nechci připustit. Jediným zlomem je, že přijde zázrak a dojde k zásahu poptávky a nabídky ve velkém, agregátním slova smyslu. Opakuji znovu, inflace s námi bude ještě dlouhou dobu,“ uvedl, že se dál děsí, že někdo navrhne onu měnovou reformu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…