Kdepak Mirka, ta se nerozbrečí. Bývalé kolegyně premiérské kandidátce fandí

22.06.2013 14:15

Zkušená politička Miroslava Němcová, pokud se stane první českou premiérkou v historii, svoji funkci zvládne stejně dobře, ne-li lépe než muži, jsou přesvědčeny její bývalé kolegyně z poslaneckých lavic. A určitě se nerozpláče, až na ni zaútočí na vládě nějaký hulvát nebo s ní bude prezident jednat přezíravě, protože jeho negativní vztah k ženám v politice je znám.

Kdepak Mirka, ta se nerozbrečí. Bývalé kolegyně premiérské kandidátce fandí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Miroslava Němcová byla v politice tolik let a jak je vidět, tak to přežila. Asi se jí nějaké hulvátství příliš nedotklo,“ konstatovala socioložka Jiřina Šiklová, že v mužském světě politiky se musela dlouholetá a zkušená politička z ODS naučit žít. Podle socioložky by mohla být dobrou premiérkou, protože je výraznou politickou osobností.

Je česká veřejnost a česká politika už připravena na ženu v čele vlády? „Společnost na to připravena je, otázkou je, jestli je na to připravena česká politika,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Ivan Gabal. Také podle bývalé dlouholeté političky, bývalé předsedkyně Unie svobody Hany Marvanové, je na ženu ve vedení exekutivy česká veřejnost připravena už dávno. „Myslím, že pro veřejnost to žádný problém nebude, pokud k tomu dojde, tak by to spíš přivítala,“ soudí advokátka. A muži – politici se s tím budou muset dřív nebo později vyrovnat. „Konečně by měly začít rozhodovat schopnosti a ne převládat podceňování žen. Stejně jako žena na postu ministryně, ani premiérka nemusí být horší než muž,“ prohlásila.

Bývalá šéfka Unie svobody potvrdila z vlastní zkušenosti, že politici – muži mají tendenci ženy podceňovat, automaticky předpokládají, že mají názory méně rozmyšlené a ujasněné než oni. „Já si vzpomínám, jak Stanislav Gross, když jsem něco poznamenala, říkal, že oni nemají čas čekat, jak se některá ženská vyspí a jaké podle toho bude mít názory. Já si myslím, že jsem měla mnohem konzistentnější názory než Stanislav Gross,“ směje se při vzpomínce na jednání s někdejším premiérem a předsedou ČSSD právnička Hana Marvanová.

Podle ní se s podobným jednáním setkala každá žena, která byla v politice, ale když se do vrcholných funkcí dostane více žen, všichni přirozeně zjistí, že práci zvládnou. Socioložka Jiřina Šiklová připomíná, že ve vyspělých evropských zemích už ženy na nejvyšších postech uspěly, například populární německá premiérka Angela Merkelová. „Kdyby byla Miroslava Němcová jmenována do čela vlády, dostali bychom se do postavení ostatních evropských zemí, které mají v čele vlády ženy,“ konstatovala socioložka.

Ale dokáže obstát žena v českém špinavém politickém rybníce plném dravců? Mediální expert Jiří Mikeš pro ParlamentníListy.cz vyjádřil obavu, že „paní Němcová by to proti panu Kalouskovi měla velice těžké, možná by ji přinutil až k pláči“. Na druhou stranu by se to však prý mohlo obrátit v její výhodu, protože místopředseda TOP 09 by se mohl bát tvrdě útočit na ženu, protože by tak proti sobě popudil spoustu lidí. „Já si myslím, že někteří politici budou mít snahu ji shazovat, ale ne tím drsným mužským způsobem, ale jízlivostí, což bude ještě horší,“ soudí bývalá poslankyně za ČSSD Jana Volfová.

Hana Marvanová si myslí, že drsné i jízlivé chování ze strany mužů dokáže Miroslava Němcová ustát. „Nemyslím, že by ji pan Kalousek dohnal k slzám,“ odmítá tyto obavy advokátka. Problém vidí spíš v tom, že pokles politické kultury, marasmus, který je i uvnitř politických stran, nemůže Miroslava Němcová změnit, protože to není v jejích silách. „Ale jsem přesvědčena, že by tu roli lidsky zvládla. Myslím si, že má rozhodně svým vystupováním, rozvahou, schopností naslouchat argumentům šanci získat větší podporu, než měl Petr Nečas,“ podotkla Hana Marvanová, které vadilo, že premiér v demisi v podstatě nekomunikoval.

„Když odvolal Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti, prohlásil, že nemusí nic zdůvodňovat. To je arogantní styl, kterým přišel o podporu,“ vytýká Petru Nečasovi.

Bývalé poslankyně s úsměvem také upozorňují, že jmenování Miroslavy Němcové do čela kabinetu by přineslo řadu výhod. Na rozdíl od jiných politiků určitě nebude trpět na virózy, nezničí ji milenka a z její strany nehrozí ani hulvátské a urážlivé chování.

„Myslím, že paní Němcová není virotička. Navíc určitě je typ, který nemá žádné vazby na kmotry. Ale je otázka, jestli její ministři, kteří ty vazby určitě mají, ji vůbec k něčemu pustí. Myslím, že ne,“ zapochybovala někdejší poslankyně za ČSSD Jana Volfová. Je přesvědčena, že to „Mirka Němcová nebude mít vůbec lehké, pokud se stane českou premiérkou“.

I když zná velmi dobře Miloše Zemana z dob, kdy byl předsedou ČSSD a premiérem, přiznala, že nedokáže předvídat, jestli současnou předsedkyni sněmovny jmenuje předsedkyní vlády. „Myslím, když bude mít sto jedna hlasů, tak ji jmenuje. Ale určitě si to nechá potvrdit,“ řekla ParlamentnímListům.cz, že se Miloš Zeman zřejmě zachová jako kdysi jeho předchůdce Václav Klaus.

„Ale určitě by mu víc vyhovovala vláda úřednická, on je rád, když může věci řídit sám. Tipla bych si, že by v ní určitě byli lidé, kteří by pak kandidovali za Stranu práv občanů – Zemanovce,“ dodala Jana Volfová.

Jana Volfová připomněla také Zemanův vztah k ženám – političkám. Už jako politička ČSSD mu vytýkala, že v jeho vládě nebyla ani jedna žena, a proto vytvořila v ČSSD stínovou vládu žen. „Myslím, že Milošův vztah k ženám v politice byl složitý. Upřednostňoval vždycky muže, nakonec – i když zakládal SPOZ, opět se ve vedení neobjevily žádné ženy, jen muži,“ upozornila bývalá sociální demokratka, která dnes raději podporuje jinou ženu v politice – Janu Bobošíkovou.

Není tedy divu, že by dala přednost předčasným volbám. „Já se obávám, že tato vláda, ať ji povede Mirka Němcová nebo archanděl Gabriel, už žádného fungování není schopna. Bude to jen udržovací vláda pro udržení některých lobbistů, nikoli vláda, která chce něco dokázat. Vláda bude dělat jen to, co jí řeknou ti, kteří stojí v pozadí,“ je přesvědčena Volfová, že na tom nemůže ani sebelepší premiérka nic změnit.


 

Němcová by měla zůstat u svého stylu
 

A co by bývalé parlamentní kolegyně Miroslavě Němcové poradily, pokud se stane premiérkou? Měla by být stejně tvrdá jako muži, s nimiž bude spolupracovat, nebo má zůstat moudrou ženou a řešit věci s klidem a nadhledem?

„Určitě by neměla měnit svůj styl a přistupovat na ten mužský, agresivní. Myslím, že její styl je správný, důstojný a že by si ho měla zachovat,“ míní Hana Marvanová. I když prý ne se vším s Miroslavou Němcovou souhlasí. Nemile ji prý překvapila slova předsedkyně sněmovny, že by měl být
policejní zásah na Úřadu vlády tvrdě přezkoumán. Ne kvůli přezkumu, protože i rozhodování státních zástupců musí podléhat nějakému dozoru, aby se vyloučily případy excesů. Ale vadí jí, že když si stěžují obyčejní občané nebo jejich advokáti na postup orgánů činných v trestním řízení, politici
jim odpovídají, že do toho procesu nemohou vstupovat.

„Je vidět, že to byl jen alibismus, když šlo o běžné lidi. Když jde o politiky, najednou do toho vstupovat mohou,“ zlobí se právnička.

Hana Marvanová je přesvědčena, že politická kultura by se měla změnit a právě ženy v politice by k tomu mohly přispět. „Ten agresivní styl jim není tak vlastní, i když některé političky si ho osvojují, ale myslím, že to je spíš z nouze, že jim to není vlastní,“ konstatuje Marvanová. Jana Volfová ze Suverenity radí kandidátce ODS na premiérku jediné: „Ať do toho nejde a pomůže vyvolat předčasné volby. A třeba by je vyhrála, kdyby stála v čele strany, a pak by mohla tuto funkci vzít v rozumnější situaci,“ říká Jana Volfová. Zdůvodňuje to tím, že celá kauza, která vedla k pádu Nečasovy vlády, není došetřena. „Policie bude ještě konat, není dobře, aby tady vládl kdokoli ze současné koalice,“ objasnila svoji radu Miroslavě Němcové.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…