Kdo bude nový ombudsman? Senátoři uvažují hlavně o Šabatové

15.01.2014 13:11

Hledá se náhradník za Pavla Varvařovského na postu veřejného ochránce práv. Uvažuje se například o právničce Haně Marvanové, neúspěšné kandidátce z prezidentské volby Táně Fischerové, bývalé disidentce Anně Šabatové, bývalém ministrovi Pavlu Zářeckém anebo o zástupci ombudsmana Stanislavu Křečkovi. Podle serveru Týden.cz má ovšem největší šance právě Šabatová.

Kdo bude nový ombudsman? Senátoři uvažují hlavně o Šabatové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Senát by měl tento týden vybrat dva kandidáty na post veřejného ochránce práv. Prezident Miloš Zeman by si na místo Pavla Varvařovského přál někdejšího poslance ČSSD a nyní zástupce ombudsmana Stanislava Křečka a také bývalého šéfa Legislativní rady vlády Pavla Zářeckého. Z kandidátů bude nakonec vybírat a volit Poslanecká sněmovna.

Nejlepším kandidátem by byla Šabatová, která pracovala pro Motejla

Hnutí ANO se snaží v Senátu prosadit Táňu Fischerovou. Ta ovšem couvá, když se ukázalo, že by kandidaturu přijala i bývalá disidentka Anna Šabatová.

„Ona je ten nejlepší kandidát. Pracovala jako zástupkyně Otakara Motejla. Nechci kandidovat proti ní. Považuji se pouze za náhradnici v případě, že Anna by nebyla Senátem přijata. Nepůjdu ani proti Haně Marvanové nebo jinému takhle silnému kandidátovi občanské společnosti. My bychom se 'vypráskali' vzájemně a nebyl by tam nikdo," řekla serveru Týden.cz.

Ombudsmanem by se měl stát člověk s právnickým vzděláním

Pro Šabatovou by nejspíš hlasovali i někteří senátoři, například Eliška Wagnerová nebo Jiří Dienstbier. "Paní Šabatová se mi velmi zamlouvá, ale počkejme si, jak dopadne jednání senátorského klubu," dodala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Podle dosavadního zástupce ombudsmana Křečka by se měl novým ochráncem práv stát někdo s právnickým vzděláním. To splňuje on, Marvanová a Zářečcký. „Výkon úřadu nezávisí na osobních sympatiích nebo antipatiích. Já budu práci zástupce ombudsmana vykonávat ku prospěchu lidí, ať už bude zvolen kdokoliv," slíbil ve vyjádření pro Týden.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…