Kdo je víc gay?! Nepřátelé Prague Pride: Špatná akce, uděláme vlastní

05.08.2021 12:34 | Glosa

Reclaim Pride je již třetí platforma zaměřená na queer komunitu, jež se prezentuje tradičně začátkem srpna. Důvodem založení je podle jejich slov neochota rozšířit zkratku LGBT alespoň na zkratku LGBTQ+, upuštění od původní protestní podstaty Pride a nesouhlas s jeho komerční povahou. Rozhovor o platformě přinesl server a2larm.cz.

Kdo je víc gay?! Nepřátelé Prague Pride: Špatná akce, uděláme vlastní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Nově vzniklá platforma si podle všeho klade za cíl vytvoření bezpečného prostředí pro queer lidi a zároveň návrat k politickému a protestnímu duchu Pride. Pohovořili o ní Daniel Weiss, Kryštof Stupka a Eliška Koldová. Kromě Prague Pride a nyní i Reclaim Pride však před lety vznikla i Act*Pride (původně Alt Pride). 

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

„Alt Pride kontaktoval ze zvědavosti Kryštof už v březnu, když se ukázalo, že nebude Prague Pride. Jeho kontakt mu řekl, že ta organizace není úplně aktivní a chybí tam energie něco dělat, ale že nás budou kontaktovat. K tomu nicméně nedošlo. Tak jsme se dali dohromady a založili naši organizaci. S Act*Pride jsme teď ale v kontaktu a spolupracujeme s nimi,“ uvádějí respondenti rozhovoru.

„Reclaim Pride částečně vzniká i kvůli vymezení se proti aktuální formě Prague Pride, která podle nás upustila od své původní protestní podstaty. Není pro nás dost inkluzivní ani intersekcionální. Některé marginalizované hlasy nejsou slyšet. A přitom si zaslouží, aby byly slyšeny. Především ale chceme nabídnout aktivistický prostor, který tady chybí. Ani pracovníci festivalu Prague Pride se většinově nepovažují za aktivisty. Dělají festival, který oslavuje LGBT lidi, ale dostatečně neakcentuje těžkosti a strasti, se kterými se queer lidé v ČR potýkají,“ dodávají se slovy, že se hlásí k odkazu stonewallských nepokojů z roku 1969, během nichž si vybojovali queer lidé práva.

„Byli to právě trans lidé, drag queens a kings, POCs (people of colour) – tito lidé odstartovali první Pride, ale dnes na Prague Pride nejsou tolik vidět a jejich názory nejsou dostatečně slyšet. Na úkor toho se z Pride stala komerční akce pro širokou veřejnost. To nám nutně nevadí. Až na ten šílený pinkwashing jsme rádi, že peníze korporací jdou pro změnu na dobrou věc. Ale je to stále pouze komerční akce, a ne politický protest. Ten se snažíme zorganizovat my – queer protest pro queer komunitu a její nejvěrnější spojence. Chceme aktivizovat mladé kolem nás a ukázat, že je hodně lidí, kterým na queer právech záleží,“ dodávají.

Zároveň udávají, že ze své akce nechtějí dělat festival, ale jde jim o protest. „I vzrůstající agrese je jedním z důvodů, proč protest organizujeme. Homofobní útoky mají za cíl zahnat členy komunity do kouta, proto je třeba proti nim bojovat. Ale upřímně řečeno – ano, to, co se v posledních měsících děje, nám nahání strach. I nám chodí nechutné výhružky. A nechodí jich málo. Proto opravdu intenzivně komunikujeme s policií. Cílem je vytvořit safe space, jak z epidemiologického, tak i z tohoto hlediska,“ uzavírají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…