Kdo jim radí? Piráti mají k Babišovi blízko, je to jen divadýlko pro lidi. Vlivný lidovec promluvil

15.08.2018 16:46

Vláda Andreje Babiše pojala plán zvýšit důchody o tisíc korun osobám starším 85 let. Senátoři ODS navrhli jinou úpravu. Chtějí zvýšit důchody o tisíc korun všem lidem, kteří jsou v důchodu alespoň 25 let s tím, že vládní návrh přehlíží asi 140 tisíc matek v důchodovém věku. Piráti zřejmě podpoří vládní verzi navyšování důchodů. Lidovecký poslanec Jan Bartošek naznačil, že Babiš s Piráty nejednou spolupracoval a oni jen před veřejností hrají, jak jsou přísnou opozicí.

Kdo jim radí? Piráti mají k Babišovi blízko, je to jen divadýlko pro lidi. Vlivný lidovec promluvil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Debata s občany v Otrokovicích

Ekonomický tým Pirátské strany doporučil svým poslancům, aby příští týden ve Sněmovně podpořili verzi zvyšování důchodů, kterou schválila Sněmovna. Na dnešní tiskové konferenci to řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Sněmovní verze mimo jiné přidává důchodcům nad 85 let věku k důchodu 1 000 korun. Senát ji ale vrátil Sněmovně s pozměňovacím návrhem, aby tisícikorunový příplatek k měsíčnímu důchodu dostávali senioři, kteří čerpají důchod 25 a více let, píše ČTK.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Sněmovna má o novele, kterou schválil Senát, hlasovat příští středu. O co nejrychlejší projednání novely usilovali sociální demokraté, podle nichž je novelu třeba přijmout do září, tak aby se nezkomplikovalo zvýšení penzí od začátku příštího roku.

Senátní návrh by podle Ferjenčíka vedl k tomu, že zvýhodní lidi, kteří odešli do důchodu předčasně. Naproti tomu by znevýhodnil lidi, kteří pracovali déle a odvedli státu víc peněz. „Člověk, který odešel do předčasného důchodu, by byl zvýhodněn, a člověk, který odešel později, by byl znevýhodněn,“ řekl Ferjenčík. Naproti tomu ODS soudí, že senátní verze je spravedlivější k ženám, které vychovávaly děti a kvůli tomu odcházely v minulosti do penze dříve než muži.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Ferjenčík dál řekl, že senátní verze je nekvalitně připravená, protože hovoří o době 25 let od první výplaty důchodu. Podle něj může snaha o určení data první výplaty vést ke sporům, což může znamenat značnou byrokracii a bude někdy obtížné datum první výplaty zpětně dohledat. Uvedl také, že jsou lidé, kteří se o výši důchodu soudí, a z toho důvodu první výplatu ani nedostanou.

Nad Ferjenčíkovými slovy se pozastavil lidovecký poslanec Jan Bartošek.  „Otázkou je, kdo oněm ‚pirátským expertům‘ od Andreje Babiše radí. Ostatně Bartoš a Babiš k sobě měli v minulosti hodně blízko. Zkrátka takové divadýlko pro lidi. A prý – pusťte nás na ně,“ napsal ironicky na sociální síti Twitter.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

O možném propojení Pirátů s Babišem hovořili v minulosti i další politici. Krátce po sněmovních volbách v říjnu 2017 tak činil např. předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, když přišel s plánem zablokovat ustavení Poslanecké sněmovny, dokud hnutí ANO neřekne, s kým chce ustavit koalici. Piráti do tohoto plánu Kalouskovi hodili vidle a někdejší předseda TOP 09 pravil, že Piráti vlastně podali Babišovi pomocnou ruku k tomu, aby mohl utvářet Českou republiku k obrazu svému. Předseda Pirátů Ivan Bartoš tuto úvahu tehdy odmítl a zdůraznil, že Piráti nejdou ani s Babišem, ani s Kalouskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…