Kdopak nám to podporuje Jiřího Drahoše? Na účtu mu přistál milion od podnikatele s opravdu pestrou minulostí

11.11.2017 17:05

Na účtu prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše přibyla 9. listopadu vysoká částka – rovný milion korun. Ještě více však překvapí jméno dárce. Štědrým donátorem má být Luděk Sekyra, jenž je poněkud kontroverzní postavou české politické scény.

Kdopak nám to podporuje Jiřího Drahoše? Na účtu mu přistál milion od podnikatele s opravdu pestrou minulostí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Podnikatel Sekyra má přitom neobyčejně pestrou osobní historii již od osmdesátých let. Za nejkontroverznejěí je považováno jeho spojení s podnikatelem Romanem Janouškem a s Františkem Mrázkem, již zesnulým podnikatelem, který byl podezřelý z toho, že se podílel na 30 vraždách a v nejednom případě obral stát o peníze.

PODÍVEJTE SE NA TRANSPARENTNÍ ÚČET JIŘÍHO DRAHOŠE

Screen: Transparentní účet Jiřího Drahoše

Server Aktuálně.cz mimo jiné připomíná privatizaci stavebního gigantu IPS, kdy se Sekyra měl spojit právě s Mrázkem a lobbovat za něj měl i politik ODS Ivan Langer. Prý si podle Sekyry přál, aby IPS byla v českých rukou. Pomáhal tak vylobbovat u Investiční a poštovní banky finanční krytí celé transakce. Langer se pak k obchodu přiznal, uvedl však, že neměl ani tušení o tom, že by Sekyra byl spojen právě s Mrázkem.

Původní text ZDE

Jak o Sekyrovi píše server iDnes.cz, český podnikatel vystudoval v Praze Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Mimo jiné se také stal funkcionářem SSM a vstoupil do KSČ. Podle ústavního právníka Jána Gronského byl velmi slušný a skromný, šikovný student,“ sdělil Gronský s tím, že Sekyra jako svazák byl také na titulní straně Rudého práva.

Původní text ZDE

Sekyra ze svého byznysu také sponzoroval lidovce a netajil se podporou kněze Tomáše Halíka pro prezidentský úřad. ParlamentníListy.cz v minulosti mimo jiné informovaly o tom, jak po útoku na redakci Charlie Hebdo v Paříži psal o činu komentář, v němž se prezentoval jako člen akademického sboru Oxfordské univerzity. S Oxfordem je vskutku spjatý, neboť tam vybudoval univerzitní studentské centrum. 

Psali jsme ZDE.

Jednou z posledních kauz, kdy se o Sekyrovi mluvilo, bylo odhalení Havlovy lavičky právě v Oxfordu. Tehdy si jej totiž vzal na paškál oxforský časopis Isis. „Sekyrův případ je však unikátní ve své ironii: pokud Sekyra opovrhoval Václavem Havlem a tím, co on a Nadace Jana Husa představovali, proč je nyní veřejně chválí?“ ptal se tehdy v té souvislosti časopis.

Psali jsme ZDE.

Nejvíce zatím však Drahoš dostal od spolumajitele Jablotronu Dalibora Dědka – ten mu věnoval dva miliony korun. Jak uvádí pro server Aktuálně.cz mluvčí Jiřího Drahoše Lenka Pastorčáková, Drahoš je vděčný za každý dar. „Vždy jej vnímá jako závazek prosazovat hodnoty jemu blízké, tedy slušnost, férovost a respekt k liberální demokracii,“ uvedla. Tyto hodnoty jsou podle ní jediné, co Drahoš na oplátku dárcům nabízí. 

Na Drahošově účtu nechybí ani dar od šéfa společnosti Škoda Transportation Tomáše Krska. O Krskovi, stejně jako o jeho plzeňských společnících (mezi kterými figurují i Marek Čmejla a Jiří Diviš, souzení ve Švýcarsku kvůli privatizaci Mostecké uhelné společnosti) nedávno psal ekonomický web Euro.cz. Upozornil totiž na to, že pánové si od roku 2011 stáhli z firmy dividendy ve výši 19,7 miliardy, které plynuly do jejich společnosti na Kypru.

Kromě Krsky Drahoše v poslední době podpořili také Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský, byznysmeni ze společnosti bpd partners. Ti v minulosti ovládali Mosteckou uhelnou společnost, když postupně odkoupili akciové podíly od původního majitele Antonína Koláčka a od společností, které kontroloval. Na Drahošův účet přispěli rovněž částkou půl milionu korun a uvažují prý o tom, že přidají ještě více.

Psali jsme ZDE.

Lázně Luhačovice společně s Léčebnými lázněmi Jáchymov pak Drahošovi poslaly celkem 1,3 milionu korun. Generální ředitel holdingu Eduard Bláha k tomu uvedl, že by rádi přispěli k ozdravění politické kultury v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…