Kdyby tam byl „hákáč“, řekl by to samé? Rakušan a Bartoš nesli vlajku, teď vysvětlují

13.10.2023 7:45

Místopředsedové vlády Rakušan a Bartoš, kteří v srpnu na Prague Pride nesli prapory smíchané z české vlajky a LGBT duhy, neporušili zákon chránící státní symbol před hrubým znevážením. Takto ministr Rakušan odpověděl na interpelaci opozičního poslance. Jeho zdůvodnění, proč vše bylo v pořádku, přimělo právníka Pavla Hasenkopfa k poznámce o trapnosti a poslanci tazateli prý ministrova odpověď připomněla výmluvy, které slýchal když působil jako učitel.

Kdyby tam byl „hákáč“, řekl by to samé? Rakušan a Bartoš nesli vlajku, teď vysvětlují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Duhový průvod na Letenskou pláň završil LGBT+ festival Prague Pride

Když se na začátku srpna konal v Praze pravidelný průvod LGBT hrdosti Prague Pride, šli v jeho čele ministři Vít Rakušan a Ivan Bartoš.

Předseda Pirátů přitom nesl zvláštní vlajku. Začínala jako česká modrým klínem a červenobílým půlením. Postupně ale přecházela do duhové formace, připomínající vlajku menšin LGBT.

Stejnou nesla i dáma, která šla mezi oběma ministry.

Pořadatelé k podobě české vlajky s motivy duhy v době konání Prague Pride uvedli, že samostatná Česká republika vlajku ČR používá od roku 1993, když jako československá státní vlajka byla schválena 30. března 1920. Být hrdě příslušníkem komunity LGBT+, to tu ale bylo odjakživa, tvrdí pořadatelé Prague Pride.

Prapor v rukou ministra Bartoše mnohé zaujal, dost lidí ale negativně. Například poslanec SPD Zdeněk Kettner v něm spatřoval přestupek. „Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že zneužije, úmyslně poškodí nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky,“ citoval v záříjovém termínu interpelací na člena vlády. Podle něj navíc vlajku, která měla porušit zákon, měl v části průvodu držet i Vít Rakušan.

„Při sledování letošní Prague Pride jsem zjistil, že tam vlají vlajky České republiky hluboce znevážené, protkané různými barvičkami. A k mému zděšení jsem zjistil, že dvě tyto vlajky drží dva místopředsedové vlády pětikoalice, a to pan Rakušan a pan Bartoš,“ sdělil sněmovně a ptal se, zda si pětikoalice hodlá podobně volně vykládat i jiné zákony.

„Já nepočítám s tím, že byste nějakým způsobem nesl následky, ale očekávám, že minimálně se za toto svoje jednání omluvíte, protože symbol České republiky má být symbol všech,“ dodal poslanec SPD.

Ministr vnitra Vít Rakušan na interpelačním termínu ve čtvrtek 14. září nebyl přítomen, měl tedy povinnost odpovědět opozičnímu poslanci písemně.

Nyní odpověď přišla a lehce šokovaný poslanec Kettner ji zveřejnil na svém Facebooku.

Ministr Rakušan mu vysvětlil, že pravidla pro užívání státní vlajky porušena nebyla, protože to, co bylo neseno v čele průvodu, nebyla žádná státní vlajka, tak jak je definovaná v § 4 zákona o státních symbolech České republiky.

První místopředseda vlády a ministr vnitra ve své odpovědi uvedl: „Vlajka, která byla nesena v průvodu na Prague Pride, byla zčásti složena z barevných pruhů připomínajících duhu, nejedná se o státní vlajku a rovněž ani o její napodobeninu“. 

Příslušný paragraf by se podle jeho právního výkladu uplatnil, pokud by na státní vlajce byl v rozporu s právními předpisy umístěn text, vyobrazení, obraz, znak nebo odznak.

„Užití dílčích fragmentů státní vlajky v kombinaci s tzv. „duhovou vlajkou“ LGBT hnutí tedy v daném případě nelze považovat za hrubé znevážení státní vlajky, užití takové vlajky není trestné ani jako přestupek,“ vyjádřil svůj názor Vít Rakušan.

Vlastně tvrdí, že státní vlajka ČR, kterou držel v ruce, není vlajkou ČR. Odpověď hodná školáka ZŠ,“ shrnul Kettner, který byl v minulosti, stejně jako Vít Rakušan, středoškolským učitelem.

ParlamentníListy.cz požádaly o komentář Pavla Hasenkopfa, právníka specializujícího se na mezinárodní právo, do něhož pravidla pro užívání vlajek spadají. Někdejší zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky a několika ministerstev právní vývody Mgr. Bc. Rakušana komentovat nechtěl, není k nim prý co dodat. 

Je trapný. Reagoval by stejně, kdyby českou vlajku někdo podobným způsobem doplnil o hákový kříž?,“ zajímal se u ministra vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Státní vlajku to připomíná každému a každý hned, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 13.10.2023 10:38:03
velmi dobře ví, že jde o nenávistné prznění státní vlajky nenávistnými lidmi k občanům České republiky, jejichž vlajka, tento významný státní symbol, byla takto pozměněna, zprzněna. Oni to velmi dobře vědí i autoři Rakušan a Bartoš, snaží se trapně provokovat a znevažovat vlastenecké cítění občanů. Typický modrý klín v červené a bílé je nám všem normálním lidem drahý a nikdy bychom si nedovolili naši státní vlajku tak znevažovat.

|  18 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …