Kdybych mohl, stejně bych nezavřel průmysl, říká primátor Ostravy

04.11.2011 19:19

Podle ostravského primátora Petra Kajnara může za špatný stav ovzduší v okolí města i vláda a ministerstvo životního prostředí. Některé zákony jsou prý zatím nepoužitelné a musí se na ně počkat rok.

Kdybych mohl, stejně bych nezavřel průmysl, říká primátor Ostravy
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Ostravský primátor Petr Kajnar má za to, že se ve městě nedá použít nový zákon, který by ho rozdělil na zóny, kam můžou vozidla jen s určitými limity. Zadal si prý průzkum, nakolik by byl zákon účinný, a zatím vyčkává. Už teď ale dostává informace, že pouze takový zákon nestačí.

Kajnar je sociální demokrat. Není proto až tak nečekané, že kritizuje kroky vlády a ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Například mu vadí, že při zavedení tohoto zákona by musel zajistit, že zajistí paralelní trasy k těm v zónách na silnicích stejné třídy. A to prý není úplně můžné, proto může zákon selhat.

Související: Kajnar: Bez pomoci státu se ovzduší na Ostravsku nezlepší

„Považujeme to za dobrý krok a je to dobrá cesta, jak přispět zlepšení ovzduší, není ale jediná. A pravděpodobně bude těžko prosaditelná," řekl primátor v ČT. Sice prý zákon nemůže fungovat ihned, ale až příští rok, sám však navrhl ministrovi, aby se zákon rozšířil na celou Ostravsko-karvinskou pánev.

„Kdybych byl ale třeba král a měl možnost zavřít ze dne na den těžký průmysl, tak bych to stejně neudělal," uvažoval Kajnar. Podle něj by to zapříčinilo masovou nezaměstnanost, což by mohlo mít za výsledek ještě větší zdravotní problémy u obyvatelstva. Nyní drží jeho region prvenství v respiračních chorobách, dával ale za příklad Bruntál, kde je zase nejvyšší míra rakoviny, což může být podle něj zapříčiněno stresem.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…