Kdybych to nedělal, koalice už by neexistovala. Premiér promluvil v rádiu

26.05.2015 18:37

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl hostem úterní Kauzy dne Rádia Impuls. Rozhovor byl předtáčen a vznikl chvíli před tím, než započalo dnešní rokování o nedůvěře vládě. Předseda vlády si její práci pochvaloval, byť konstatoval, že občas není snadné dospět ke kompromisu v tomto „politickém manželství z rozumu“. Pár slov poznamenal na adresu Miroslava Kalouska (TOP 09), promluvil o vztahu s prezidentem a dal jasně najevo, že přes některé věci „nejede vlak“, jak se říká.

Kdybych to nedělal, koalice už by neexistovala. Premiér promluvil v rádiu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu KDU-ČSL

„Vláda je stabilní, nemá skandály, plní své programové prohlášení a i to dnešní hlasování je do značné míry umělé,“ prohlásil hned na úvod premiér a okamžitě připomenul, že program podpory biopaliv schválil ještě exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Sobotka trvá na tom, že koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL je koalicí z rozumu, ale věří, že vydrží, a vláda tak bude mít prostor spravovat zemi. Faktem sice je, že Andrej Babiš (ANO) opakovaně kritizuje ministry ČSSD, že příliš rozhazují, ale Sobotka má odpověď. „Ministři ČSSD nejsou jediní, stačí se podívat na požadavky Ministerstva obrany,“ podotkl. Koalice jako celek teď proto musí hledat peníze na to, aby splnila vše, co voličům slíbila, a to v oblasti sociální politiky, obrany, školství a tak podobně. Sobotka považuje za pozitivní, že se v koalici daří dojít ke kompromisům.

„Naším zájmem je, abychom v České republice měli kvalitní lékaře. K čemu by nám bylo, kdybychom měli drahé přístroje, ale neměli bychom lékaře,“ upozornil premiér. Proto je třeba dát peníze do zdravotnictví.

Došlo i na vztah premiéra s prezidentem, jak to tedy vypadá? „Střídavě oblačno,“ prozradil premiér s tím, že na něco zkrátka mají rozdílné názory. „Není tady válka mezi vládou a Hradem,“ pochvaloval si následně. S prezidentem je prý naplánována schůzka na neděli, Miloš Zeman pozval politiky do Lán, aby se pobavili o tom, jak co nejdříve přijmout euro. Podle Sobotky mezi politiky není rozpor v tom, že by se mělo euro přijmout, prezident, premiér a ministr financí se prý neshodnou jen v tom, jak brzy by k tomu mělo dojít.

V rádiu také zaznělo, že Sobotka odpracuje přibližně pětašedesát hodin týdně a prozatím to zvládá, byť to není snadné. Tato vláda má šanci vydržet celé čtyři roky, ČSSD jen jde o to, aby se plnila koaliční dohoda, kterou odmítá měnit. Je však připraven nadále obrušovat mezi politickými partnery hrany. „Kdybych to nedělal, tak už by koalice neexistovala,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…