Kdysi Klausovi radil, teď ho drsně natírá: Jeho světem se stal Viki Kožený

04.03.2013 11:44

Petr Havlík byl v počínajících devadesátých letech jedním z nejbližších spolupracovníků Vácclava Klause. Radil mu, zakládali spolu ODS, šéfoval její volební kampani. Dnes v rozhovoru pro magazín Týden mluví o svém bývalém šéfovi drsněji, než většina ostatních.

Kdysi Klausovi radil, teď ho drsně natírá: Jeho světem se stal Viki Kožený
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

„V jistou chvíli u něho nastal zlom, kdy začal své okolí dělit na lokaje a nepřátele. A jeho světem se stali lidé jako Viki Kožený, Petr Čermák, Peter Kovarčík,“ vypráví o svém někdejším kolegovi Havlík. Je to prý vidět i na tom, že mezi nejúspěšnější privatizátory patří buď bývalí estébáci, nebo ti, kteří byli před revolucí bossy zahraničního obchodu. „Pro ně byl ambiciózní ekonom z proseckého sídliště ideální postavou jako buldozer české cesty privatizace,“ myslí si.

Navíc se prý po posledních prezidentových krocích, zejména novoroční amnestii, začíná přiklánět k tomu, že Klaus nebyl jen loutkou, ale přímým účastníkem této hry. Nebylo prý nejspíš náhodné, že se Česká pojišťovna dostala do rukou PPF a v čele představenstva tam stanul Klausův klíčový ministr Ivan Kočárník. Stejně tak nebylo náhodou, jak se o oba jeho syny postaral šéf ČEZ Martin Roman. Proto se podle něj Klaus stal přímo symbolem korupce v zemi.

Klaus se prezentuje jako pravicový a konzervativní politik, a přitom prý s konzervatismem nemá nic společného. „On se pasoval do role thatcheristy střední Evropy, ale bylo to na hony vzdálené realitě, vždyť i banky tady musel zprivatizovat levičák Zeman,“ prohlašuje. Veškeré konzervativní hodnoty, jako respekt k právu a pořádku, úcta k rodině nebo solidarita, jsou prý v Klausově případě velice pochybné.

„Pokud lze Klausův kurs k něčemu přirovnat, tak k ruskému modelu posttotalitního kapitalismu,“ prohlašuje dále. I Klaus sám se podle Havlíka nejlépe cítí ve společnosti silných oligarchů. „Úplně se odstřihl od středního stavu, na němž stála původní ODS,“ dodává.

K dobru prý lze Václavu Klausovi přičíst, že hrál klíčovou úlohu v prvních letech transformace a zasloužil se o liberalizaci cen, nebo stranický pluralismus. „K dobru mu lze přičíst i to, že je pracovitý, výkonný, s exaktním chápáním věcí, ale bohužel to upozadil. Z vizionáře se stal pouhým technologem moci,“ lituje někdejší spolupracovník. To, že zůstal i po dvaceti letech dominantní osobností politiky, podle něj není až tak Klausova zásluha. „Není tak těžké převyšovat Karolínu Peake, nebo Kristýnu Kočí,“ poznamenává.

Přesto prý dnes Klaus připomíná stárnoucí popovou hvězdu, která žárlí na mladou generaci a zoufale se vlamuje do zavřených dveří, jen aby mohla ještě stát na pódiu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…