Když jsem poslouchal předvolební projevy Clintonové… Milan Uhde se v ČT zostra pustil do neúspěšné prezidentské kandidátky. Američany pak přirovnal k Adolfu Hitlerovi

27.12.2016 19:24

Spisovatel a politik Milan Uhde zasedl v úterním Interview ČT24 proti moderátorce Zuzaně Tvarůžkové. Zhurta se pustil do neúspěšné americké prezidentské kandidátky Hillary Clintonové a nešetřil ani Američany obecně. Podle jeho názoru se neměli angažovat na Blízkém východě. Američané to prý možná sice mysleli dobře, ale to Hitler taky. Stranou pozornosti hosta nezůstaly ani počínání Ruska a jedna ďábelská hra.

Když jsem poslouchal předvolební projevy Clintonové… Milan Uhde se v ČT zostra pustil do neúspěšné prezidentské kandidátky. Američany pak přirovnal k Adolfu Hitlerovi
Foto: hns
Popisek: Milan Uhde

Na počátku 90. let získal Uhde pocit, že krize je na dlouho zažehnána a bude dlouho klid. Ukázalo se však, že se pletl. Vždyť v 90. letech doutnal konflikt mezi demokratickým Izraelem a arabskými státy. Hostu se zdá, že si žijeme poměrně dobře, že žijeme v relativním bezpečí a relativním dostatku, ale uznává, že to jiní lidé mohou vidět jinak.

„Já to velice oceňuji, ale zároveň si uvědomuji, že v tom nemusím být reprezentantem většiny lidí. V 90. letech nastaly dobré časy pro kamarády svobody. Ti se cítili jako ryba ve vodě. Ale jsou také lidé, kteří hledají spíše jistoty, že neztratí práci,“ zaznělo z úst Uhdeho.

Jsou to lidé, kteří stojí především o klid, o práci a přejí si, aby je nikdo neobtěžoval. Nedívají se ani na zprávy, neboť mají pocit, že mají dost konfliktů v zaměstnání. Milan Uhde se na tyto lidi prý nedokáže zlobit a je mu líto, že jsou často přehlíženi. 

„Když jsem poslouchal předvolební projevy kandidátky Clintonové, tak se mi zdálo, že se po nich svezla, že je dokonce nazvala hlupáky, což bylo velmi nešťastné,“ posteskl si.

Hitler to určitě taky myslel dobře, ale...

Američanům posléze vytkl, že chybovali, když se na Blízkém východě angažovali. Američané mají pocit, že se svým konceptem lidských práv mohou radit jiným, jak si vládnout. Ale jejich koncept na Blízkém východě nefunguje.  

„Mysleli to dobře, ale všichni to mysleli dobře. Adolf Hitler to taky určitě myslel dobře pro svůj národ, chtěl ho pozvednout. Ale byl to zločinný plán. Američané to mysleli dobře, ale svým angažmá zvýraznili konflikt mezi šíity a sunnity,“ konstatoval Uhde.

Zhurta se obul i do českého školství. Dnes už se děti neučí, jak rozpoznat lež, a stejně tak se neučí o vlastenectví. Místo toho se politika stává předmětem opovržení, a to je veliká chyba. Na výchově k občanství bude proto podle Uhdeho třeba mnohem více pracovat. Pokud se s tím něco neudělá, mohou nás čekat zlé časy, jak to ostatně naznačuje i dnešek.  

„(Předseda ODS) Petr Fiala dělá, co se dá, já to sleduji, ale oni jsou na devíti procentech. Já jsem hodně vzdálen sociální demokracii, ale i ona se snaží a propadá se. Boduje pán, který říká, že přišel ohlídat ten stát, že přišel udělat odbornou práci. Tradiční politici se mu ošklíbají, já se také ošklíbám, ale je to marné,“ podotkl.

Ďábelská hra

Ruská strana podle Uhdeho umně využívá internet a šíří propagandu ve stylu všichni lžou, nikomu nevěřte. Tento styl propagandy Rusové opravdu využívají. Oni se vyznají v myšlení slabingerů, kteří mají pocit, že je vše ztraceno. Slaboch rád slyší, že je prodán, že je vše ztraceno. Že jsou Američané špatní, Rusové jsou špatní, všichni jsou špatní. Ale co s tím?

„Já mám příbuznou, vysokoškolsky vzdělanou. Ona má dva doktoráty, ale ona se příliš nezajímá o zprávy. Ale ona mi dala několik zdrojů, kde se dozvím tu pravdu, která nám je zatajována. Já se domnívám, že pravda leží na ulici, ale ta hra je ďábelská a zatím se podle mě nepodařilo najít protilék proti ní.“

V závěru pořadu se vyjádřil na adresu exprezidenta Václava Havla, který jako politik odvedl kus práce už tím, že dokázal, že za své činy musíme ručit svým životem. Havel tuto tezi naplnil. A kdyby neudělal nic jiného, tak toto stačí,“ řekl jasně Uhde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…